Щайн ам Рейн

Средновековна магия и цветни фасади

Крайбрежният град Щайн ам Рейн се намира на около 20 км. от Рейнския водопад. Намира се в кантон Шафхаузен и има население от едва 3000 души. Той с право е считан за един от най-красивите швейцарски градове. Разходете се по неговите тесни, калдъръмени улици като се насладите на полудървените къщи и изрисуваните им с много фантазия фасади.

DSC04757

През 1007г. император Хенри II премества абатството Свети Георги в Щайн ам Рейн, тогава малко рибарско селище. Този ход бил продиктуват от желанието му да засили присъствието си в този важен от стратегическа гледна точка район, където се пресичали важни сухопътни и речни пътища. Императорът дал на игумените власт над града и търговията, която той осъществява. Благодарение на тях Щайн ам Рейн бързо се развива и процъфтява.


DSC04767 DSC04778

Минавайки през портите Undertor или Obertor, ще стигнете от северната част на града до неговия център. На площада на кметството привличат внимание веднага красивите рисунки на фасадите на къщите. Кметството е построено през 16-ти век и преди е служило като универсален магазин. Най-старите запазени рисунки на фасади от времето на Ренесанса в Швейцария се намират на къщата Weisser Addler. Тези картини, някои библейски и исторически по своята същност, изобразяват истории за вино, лозя, занаяти, фестивали и др. Темите варират от историята и митологията, до търговия и война. Първоначално, по-заможните жители на тези луксозни жилища поръчвали стенописите като доказателство за тяхното благоденствие. В днешно време поддръжката на тези стенописи изисква доста усилия и средства. За собствениците на сградите с изрисувани фасади съществува задължение да ги поддържат в оригиналното им състояние без компенсация за инвестицията.

DSC04770

По-нататък по улицата Understadt се намират няколко малки сладкарници и пекарни, както и музеят Lindwurm. Името му идва от нарисувания дракон на герба на града. Като пътуване във времето там може да видите живота на едно градско семейство от 19-ти век. В музея понякога се организират литературни четения и интересни изложби.

Заслужава се да се види и средновековната крепост Hohenklingen, която се намира на хълма над града. От нея се разкрива прекрасна гледка към Рейн и Бодензее. До там се стига пеша за около 40 минути от стария град.

Повече снимки от града можете да разгледате в нашата Галерия.

Places in Щайн ам Рейн

Find More