Китайската градина

Китайската градина на Цюрих е едно вълшебно място, разположено до бреговете на Цюрихското езеро, което ще ви позволи да се потопите в един друг свят, в една друга култура. Градината е подарък от китайски град Кунминг за помощта, която Цюрих му е оказал при решаването на проблеми, свързани със снабдяването на града с питейна вода. Изработена е от майстори, дошли специално от Китай. Те използвали традиционни техники и инструменти, пример за което е фактът, че са използвани единствено дървени, а не метални пирони.

DSC07722 - Copy DSC07719

Градината е разположена върху неголям правоъгълен терен, обграден от невисока стена. Тези стена е предназначена да раздели идеалния микрокосмос вътре в градината от външния земен свят. Градината е изражение на една от главните теми в китайската култура – „Тримата приятели през зимата”. Става дума за три растения, които заедно преживяват студения зимен сезон – бамбук, бор и зимна череша. Бамбукът представя гората с уникалния си звук, когато задуха вятър. Борът символизира мъжкото начало сред дърветата и дългия живот. Зимната череша пък е символ на пролетта.


Китайската градина привлича туристите със своята многоцветност и с различността си от градините на запад.

DSC07725 DSC07723 - Copy

Главният портал е декориран с калиграфия върху златна плоча, която заявява „Китайска градина”. Извитите заострени покриви и червеният цвят от векове са важен архитектурен елемент в Китай. В центъра на градината има езеро с малък остров. Езерото е обградено от бамбук – символ на чистата вода и святостта. Има и изкуствена планина, която заедно с водата символизира двете противоположности Ян и Ин. Павилионът, разположен в езерото се свързва с остатъка от градината посредством мост, предизвиквайки асоциации с острова на безсмъртните.  В градината има няколко други павилиони. Кръглият от тях символизира петата кардинална посока в китайската култура. Шестоъгълният павилион е изпъстрен с други алегории. Отвън преобладават тези, свързани с императрицата и женската красота, а отвътре – с добрия късмет и природата. Стените на сградите отвън са максимално изчистени, за да могат посетителите да се съсредоточат върху вътрешните им качества.

Information

Find More