Ботаническата Градина и Дворецът в Балчик

Приказният свят на румънската кралица Мария

Дворецът на румънската кралица Мария

Дворецът е Балчик е построен от румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, наричана още Миси. Мария е дъщеря на дука и дукесата на Единбург и Кобург – Алфред и Мария Александровна, и внучка на английската кралица Виктория. Родена е в графство Кент през 1875. Едва 18 годишна се омъжва за румънския принц Фердинанд Виктор Алберт Мейнред де Хохенцолен по политически причини. Красивата русокоса кралица и със сини очи бързо става любимка на всички.

20190428_123350


Макар да обича съпруга  и шестте си деца, румънският принц не е истинската любов на Мария. Първата си любов Алфред тя среща още на 13 години. Алфред е командир на морският флот в Малта и капитан на яхтата на баща й. Но тази любов е обречена заради произхода й. По-късно Мария е влюбва в Джордж – бъдещият крал на Англия. Но майка й – принцеса Мари – дъщеря на руският цар Александър Втори – е против – твърде близка е роднинската им връзка и има опасност от хемофилия в бъдещото им потомство.

По-късно в живота на кралицата влизат други двама мъже – румънският аристократ Барбу Щърби и канадеца Джоузеф Бойл , който е военен летец и жаден за приключения. И двамата са женени, но това не им пречи да се борят за любовта на Мария. Година след смъртта на Бойл, Миси изпада в депресия.Тогава тя пътува до Южна Добруджа. През този период цяла Добруджа е в пределите на съседна Румъния. Недалеч от Балчик Мария се влюбва в малкото късче земя на брега на Черно море. Именно там кралицата намира там утеха за душевните си рани. Постепенно изкупува малките парцели земя и изоставените воденици сред тях.

20190428_121422

Строителството на двореца е поверено на италианските архитекти Августино и Америко. За изграждането на парковия комплекс е ангажиран цветаря Жул Жани. Заедно те й помагат да сътвори двореца на сърцето си. Кръщава го “Тенха юва” – “Тихото гнездо”. Дворецът е построен през 1937г. Строителството му продължава 11г. Освен основният дворец бива изградени и няколко уютни индивидуални вили, където обслужващият персонал и гостите на двореца можели да си почиват необезпокоявано. Според някои учени, от цялостната архитектура на двореца прозирало желанието на кралицата да създаде копие на божиите земи. Самата тя живяла известно време в Египет, където приема бахайската религия. Учението проповядва равнопоставеност между религиите, половете и расите, затова и в комплекса се преплитат елементи от различни културни и религиозни вярвания, сякаш целият свят е събран на това малко живописно място край морския бряг.

20190428_130134

Ботаническата градина

Културното и историческо значение на архитектурния комплекс е голямо. Всеки един елемент има своето значение. Дворцовият парк е не по-малко впечатляващ от двореца. Аранжировката и растителното разнообразие са впечатляващи. Всяко растение, беседка, мостче, арка или свод подсказват, че това място е създадено от хора на изкуството за хора на изкуството. Целият парк носи усещане за мистичност.

20190428_112009

Любовният живот на кралицата дава основа за много народни предания. Според някои, в Мария бил влюбен не друг, а принц Кирил, брат на тогавашния български цар Борис ІІІ. Кралицата обаче отдала сърцето си на друг – богат турски търговец на име Али. Няма безспорни доказателства дали двамата са били любовници или просто приятели, но Али действително често посещавал Мария. Двамата обичали да се разхождат с часове. Друг път предпочитали да се  усамотят в „Пушалнята“ – пристройка до „Тихото гнездо“, обзаведена в ориенталски стил, където кралицата и гостите на Двореца прекарвали времето си в разговори и пушене на наргиле. Истината за любовните похищения на кралица Мария за винаги ще остане забулена сред клоните на дърветата на парка. Едно от любимите места на Мария бил розариумът. Там тя черпела своите гости с опиум, а после ги подслушвала, скрита зад стъклените витражи. Били времена, в които никой не казвал открито това, което наистина мислел.

20190428_115542 20190428_125458
Края на живота на Мария също е родил една легенда. Според тази легенда, в една злощастна вечер, синовете на кралицата, Михай й Николай, се скарали за жена. По време на свадата те извадили пистолети. Майка им се втурнала, да ги разтърве и Михай неволно я прострелял смъртоносно. Последното желание на Мария е сърцето й да бъде отнесено в нейното любимо място – Двореца в Балчик и да бъде положено в параклиса „Стела Марис“. Искането нa кралицата се сбъдва – нейното сърце е прибрано в ковчеже, обковано със скъпоценни камъни, и оставено в параклиса. По-късно то е върнато в Бран, а след това в продължение на 44 години се е съхранява в Националния исторически музей на Румъния в Букурещ.

20190428_130428 20190428_130618

Днес посетителите на Двореца в Балчик не могат да видят ковчежето, но наследството, останало от кралицата, все още впечатлява и удивлява. Интересната архитектура, смесица от различни стилове, прекрасните градини свидетелстват за един изтънчен и в същото време авангарден вкус на една удивителна жена с афинитет към изкуството и красотата.

Повече снимки от двореца и градината може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>