Скалите на Мохер

Една от най-красивите гледки в Ирландия

Скалите на Мохер….едва ли има човек. който не е чувал за тях. Те са една от най-разпознаваемите природни забележителности в Ирландия. Ежегодно скалите на Мохер привличат хиляди туристи в графство Клер, където вълните на Атлантическия океан се разбиват мощно в тях. Те се разпростират в продължение на близо 14 километра. В южния си край се издигат на височина от 120 метра над Атлантическия океан в т,нар, Глава на Хаг /Hag’s Head/, а след 8 километра на север достигат максималната си височина от 214 метра при кулата на О’Брайън.

DSC01215-2Кулата О’Браян представлява кръгла каменна кула, издигната близо до средата на скалите, построена през 1835 г. от местния земевладелец сър Корнелиус. Кулата е имала не защитни, а туристически функции. Още в онези години посетителите са се стичали в района заради красивите панорами, а господин О’Брайън решил да им създаде удобство. От скалите могат да бъдат видяни Аранските острови, залива Голуей и планините Туелв Пинс в национален парк Конемара.

Името на скалите произлиза от името на някогашен форт, наречен Мохер, който бил разположен на Главата на Хаг – най-южната чат на скалите, където камъните образуват формата на женска глава, гледаща към морето. Фортът бил разрушен през 1808г., за да се използва за материал при строителството на наблюдателна кула, от която трябвало да се следи за евентуална френска инвазия по време на Наполеоновите войни.


DSC01241

DSC01257Скалите на Мохер са една от най-посещаваните туристически обекти в Ирландия. През 2006г. те оглавяват тази класация с близо един милион посетители на официалния туристически център. Ако се прибавят и посетителите, имащи достъп откъм други части на скалите, цифрата нараства на близо 1.5 милиона души. Докато скалите могат да бъде достигнати от редица места и съществува т,нар. Разходка по скалите, дълга 18 км., много от посетителите посещават Посетителския център.

През 90-те години местната власт на окръг Клер инициира планове за развитие, за да даде възможност на посетителите да се наслаждават на скалите без това да бъде разрушително за самите скали. В съответствие с този подход, модерен Посетителски център, Cliffs of Moher Visitor Experience, е построен на хълм в близост до скалите. Центърът е планиран да бъде екологично чувствителен при използването на системи за възобновяема енергия, включително геотермално отопление и охлаждане, слънчеви панели и пречистване на мръсна вода. В изграждането на Посетителския център са вложени 32 милиона евро. Строителството му отнема 17 години и той официално е открит през февруари 2007г. Изложбените части включват интерактивни медийни дисплеи, обхващащи геологията, историята, флората и фауната на скалите. Големият мултимедиен екран показва скалите от птичи поглед, както и видео от подводните пещери под скалите. Има и две кафенета и няколко магазина. Достъпността е приоритет и има възможност за заемане на инвалидни колички.

DSC01195Посещението на скалите на Мохер бе сбъдване на една мечта. Съчетанието на величието на Атлантика, суровите скали и зеленината на поляните над тях е толкова красиво, че не е трудно да повярваш във всичките легенди, витаещи около изумрудения остров.