Абатство Киламор

В сърцето на Конемара

Абатство Киламор е едно от най-красивите места за посещение в национален парк Конемара. Историята на неговото създаване е наистина изключителна – обхващаща 150 години и преплитаща трагедия, романтика, иновации, образование и духовност. Построено като спиращ дъха замък през 1868г., днес Киламор е абатство, дом на бенедиктински монахини.

DSC01089Мичъл и Маргарет Хенри

Първият камък на замъка Калимор е положен на 4 септември 1867 г. от Маргарет Вон Хенри, съпругата на Мичъл Хенри, богат лекар от Лондон.. Имотът е бил закупен и планиран като сложен любовен символ за Маргарет и като “място за гнездене” за разрастващото се семейство Хенри. Въпреки че Мичъл Хенри е роден в Манчестър, той гордо заявява, че всяка капка кръв, която тече във вените му, е ирландска. Именно Ирландия е дестинацията, която младото семейство Хенри избира за своя меден месец през средата на 40-те години на ХХ век. По време на това пътуване то забелязва малка ловна хижа в долината Калимор, където не след дълго щял да бъде издигнат разкошния им дом.
 
Мичъл Хенри бил син на заможен търговец на памук от Манчестър с ирландски произход. Преди на има навършени 30 години, той вече имал успешна практика като патолог и очен хирург. След смъртта на баща си, Мичъл наследил изключително успешния семеен бизнес, превръщайки се в един от най-богатите мъже във Великобритания. Скоро след това той се отказал от медицинската си практика и започнал да се занимава с политика, вярвайки, че така би могъл да промени света към по-добро.
DSC01101
 Син на богат търговец на памук от Манчестър с ирландски произход, Мичъл беше опитен патолог и очен хирург. Всъщност, преди да е навършил тридесет години, той е имал успешна улична практика на Харли и е известен като един от най-младите говорители в Кралския колеж по хирурзи в Лондон. На смъртта на баща си, Мичъл наследи изключително успешен семеен бизнес и се превърна в един от най-богатите млади мъже във Великобритания по онова време. Мичъл не губи време да се откаже от медицинската си кариера и да се обърне към либералната политика, където смята, че може да промени света по-добре. Новоткритото му богатство му позволява да закупи земята в днешен национален парк Конемара и да построи великолепния замък Киламор.
 
Замъкът е проектиран от Джеймс Франклин Фулър, който бил подпомогнат от Ъзър Робъртс. Строежът започва през 1867г. и са нужни около 100 мъже и близо четири години за завършването му, след което обаче можел да се похвали с всички нововъведения на викторианската епоха. Замъкът заема площ от близо 40 000 квадратни метра (3700 м2). Фасадата е с ширина 43 метра и е изработена от гранит, донесен от Далкий по море до Летерфрак и от варовик, донесен от Балинаслоу. Има 33 спални, 4 бани, 4 салона, бална зала, зала за билярд, библиотека, учебна зала,  зала за пушене, различни офиси и домашни резиденции за иконом, готвач, домакиня и други служители. Другите сгради включват готическа катедрала и семеен мавзолей, съдържащ телата на Маргарет и Мичъл Хенри.
DSC01120 Докато влизате в предната врата на Киламор, не можете да забележите красивия издълбан ангел, който го пази. В ръцете на този ангел е герба на семейство на Маргарет Хенри – Вуан на окръг Даун. Ръцете на Маргарет над входната врата гордо обявяват това за неин замък. Погледнете по-отблизо и ще видите очарователни дърворезби от птици, които са любим мотив на Хенри. Птиците представляват надеждата на Хенри, че Киламор ще се превърне в “гнездото” на семейството им. Страстта на Маргарет към пътешествията и окото й за красотата са отразени в разкошния интериор, където италиански и ирландски занаятчии работят един до друг.

DSC01162За съжаление идиличният живот не продължава дълго за Хенри. През 1874 г., само няколко години след приключването на замъка, семейство Хенри се оттегля от Киламор за луксозна почивка в Египет. Маргарет се разболява по време на пътуване и въпреки всички усилия, нищо не може да се направи и след две седмици страдание тя умря. Тогава тя  само на 45 години, а най-малката й дъщеря, Виолет,  само на две години. Мичъл беше съкрушен. Тялото на Маргарет бе красиво балсамирано в Кайро, преди да бъде върне в Киламор.  Останките на Маргарет са поставени в скромен мавзолей в горите на любимия й Киламор.


DSC01144Семейство Хенри накрая напуска Киламор през 1902 г., когато имотът е продаден на деветия херцог на Манчестър. Мичъл Хенри живее до 84 години, умирайки със сума от едва £ 700 в банката.

Херцогът и херцогинята на Манчестър

Херцогът и херцогинята на Манчестър водели пищен начин на живот, финансиран от богатия баща на херцогинята, американския бизнесмен Юджийн Цимерман. При пристигането си в Киламор двойката започва основен ремонт, премахвайки голяма част от италианския интериор на Хенри, правейки замъка по-подходящ за пищни забавления. Ремонтът включвал премахването на красивия немски прозорец с витражи в стълбищния салон и изкореняването на големи количества мрамор от Италия и Конемара. Местните хора смятали, че промените представляват оскверняване на паметта на много обичаната Маргарет Хенри и нейния любим замък. Херцогът и херцогинята живели в него няколко години, след което били принудени да го продадат заради хазартни дългове.

20180522_131536 DSC01140Бенедиктинските монахини

През 1920 г. Киламор е закупено от бенедиктински монахини, които били принудени да избягат от Ипрес, Белгия по време на Първата световна война. Монахините започнали да предлагат образование на католическите момичета, откривайки международно училище с пансион и създавайки дневно училище за момичетата от местността. Училището действало като основен възпитател на повечето момичета от Ревенил, Летърфрак и други райони в продължение на почти век, но е принудено да затвори врати през юни 2010 г..

Викторианските градини

Комплексът включва големи оградени викториански градини. От 70-те години те са били отворени за обществеността. Бенедиктинската общност възстановява градините на Абатството и катедралата с дарения и местни занаятчии.

DSC01174