Турция

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.

Столица: Анкара


Площ: 783 562 кв.м.

Население: 84 680 273 

Валута: турска лира

Шенгенско пространство: не е член

Управление: унитарна президентска конституционна република

На снимката: Истанбул

Официални празници:

  • 23 април – Ден на независимостта /на същия ден в Турция се празнува националният ден на детето/.
  • 19 май – Ден на Ататюрк. Това е денят на раждането на Кемал Ататюрк, основателят на съвременна Турция.
  • 30 август – Ден на победата. Този ден се счита за последната стъпка от войната за независимост на Турция. Тази стъпка е турската победа над гръцките сили в битката при Думлумпар. Победата предопределя общия изход на война.
  • 29 октомври – Ден на Републиката. На този ден се празнува основава. На този ден се празнува основаването на Турската република. От 1923 г. е официален празник.

На снимката: Света София, Истанбул

Рамазан байрам

Рамазан байрам слага край на едномесечния пост през свещения за мюсюлманите месец Рамадан (Рамазан). Постът е едно от задълженията за пълнолетните здрави мюсюлмани. Той се състои във въздържане от прием на храна и течности от изгрев до залез слънце. На 27-ата вечер от поста е свещената нощ кадр (кадър геджеси), за която се вярва, че ангелите слизат на земята. Според традиционните представи тогава небето се отваря, всичко живо се покланя на Аллах, а вярващите могат да си пожелаят с молитва нещо, което ще се изпълни. В този момент Аллах записвал в тефтера си всички, които ще се родят през годината, и отписвал онези, които ще починат.

За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, поради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня (садака) на бедните. Всяка вечер след сигнала за отговяване в джамията или в домовете се организират съвместни хранения – ифтар, често със средства или храна от дарения. Месец Рамадан е и времето, когато жените също посещават джамията в женското отделение.

Рамазан байрам се празнува 3 дни. За семейството и гостите се приготвят богати трапези с баници, мекици, пилаф, баклави, халва. Превесът на сладки храни на масата определя и другото название на празника – Шекер байрам. В миналото на байрама са се изпълнявали маскарадни игри, младите са връзвали люлки на големи дървета. На празника младите вземат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

На снимката: кулата Галата и мостът Галата, Истанбул

Курбан байрам

Курбан байрамът е един от най-важните празници на мюсюлманите, отбелязващ края на хаджа (поклонничеството) в Мека. Тъй като мюсюлманският календар следва лунните цикли, байрамът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, като Курбан байрамът е 70 дни след Рамазан байрамът.

Отбелязването на Курбан байрама чества един сюжет, а именно Авраамовата жертва. В ислямската традиция това е Ибрахимовата жертва по името на пророка Ибрахим, който трябвало да пожертва за бога най-скъпото си – своя син Исмаил, но Аллах в последния момент заменил момчето с овен. Този митологичен разказ за вярата на човека и милостта на бога се ознаменува ежегодно от мюсюлманите по света с жертвоприношение, като тържествата продължават от 3 до 7 дни.

Турция е държава, разположена между Европа и Азия. По-голямата част от нейната територия /над 97%/ се простира в Азия, а останалите 3% са разположени в югоизточната част на Балканите. Интересен факт е да се отбележи, че на тези 3% живее 20% от населението, т.е гъстотата на населението в европейската част е много по-висока от тази в азиатската. Причината за този доста странен факт е, че мегаполисът Истанбул /най-големият турски град/ е разположен предимно в Европа. Естествено Турция е разделена на тези две части /европейска и азиатска/ от проливите Босфор и Дарданели и Мраморно море.
На снимката: Анкара
 
Историята на Турция е много богата. Свидетелство за това са огромният брой исторически и културни паметници, които са останали. Териториите на Турция са били населени от древни времена, следи за което са открити в близост до много от турските градове. Например. популярният град Троя е основан през периода на неолита и е бил населен до желязната епоха. Племена като хети, фризийци, асирийци и кимерийци също присъстват на историческата карта на древна Турция и в различни периоди от време са се заселили на обширни територии на днешна азиатска Турция. В западната част на Малайзия са съществували множество гръцки полиси. Те са основани от йонийските гърци, които са се заселили там.
 
На снимката: Кападокия
 

Говорейки за историческото наследство на турската земя, не можем да пропуснем да отбележим, че най-важният период, през който е придобита голяма част от това наследство, е този, когато земите са били част от Римската империя и по-късно – от Византийската /Източна Римска империя/. Днешният Истанбул /бившият Константинопол/ дори е обявен за столица на Римската империя от император Константин през 326 г. След като Византия вече не е власт, на историческата сцена се появява нова – Османската империя. От началото на 11 век започва да играе важна политическа и военна роля в земите на днешна Турция, а също и на целите Балкани. Победите на бойното поле и дошлите след тях богатства и земи определят мощта на империята дълго време след това. В края на 19 век и началото на 20 век неуспешните военни кампании, както и някои проблеми в самата империя довеждат до упадъка на Османската империя и загубата на статута й на Велика сила. Насилствените събития, свързани с участието на Турция в Първата световна война и фактът, че в края й е една от победените страни, довеждат до основаването на съвременна Турция през 1923 г.

На снимката: Йолудениз и долината на Пеперудите

Въпреки че през 1923 г. Турция е обявена за република и са направени първите опити за превръщането й в модерна държава, процесът на отваряне на Турция към останалия свят е труден и отнема време. Несъмнено основен принос за това има Кемал Ататюрк, известен на повечето като „бащата на нацията”. Не е изненадващо, че можете да видите негова статуя на кон в почти всеки турски град. Икономическият растеж на страната през последните години отразява и туризмът. Основните туристически центрове са Истанбул, Анкара, Анталия, Кушадасъ, Бодрум и Мармарис. Докато първите два привличат най-вече със своите исторически и културни забележителности, останалите са основните турски морски курорти, които привличат хиляди туристи всяко лято.

На снимките: Бодрум

Красивите дворци и джамии са само част от забележителностите, които можете да видите в Истанбул. Разположен на два континента, този мегаполис е бил столица на няколко империи. Това със сигурност се е отразило на облика му и днес тук могат да се видят няколко великолепни дворци, които са служили за резиденции на османските султани. „Долмабахче” и „Топкапъ” са само двата най-известни от тях. Небето на града е доминирано от много джамии. Най-посещаваната от тях е Синята джамия /Джамия Султан Ахмед/ – първата в Османската империя с 6 минарета. Срещу нея е Света София, която е била християнска църква, както и джамия. а сега служи като музей. Столицата на съвременна Турция Анкара също има какво да предложи на своите посетители.
 
На снимките: Ескишехир
 
Въпреки че не може да се похвали с история и забележителности като тези на Истанбул, Анкара е имала свое славно минало, доказателство за което са Цитаделата и Музеят на анадолските цивилизации. В центъра на града се намира красивият парк Генчлик, където всяка вечер след 20 часа можете да се насладите на наистина впечатляващо светлинно-звуково шоу, което продължава половин час.
 
Анкара може да бъде добра спирка по пътя ви към един от най-известните региони в Турция – Кападокия. В тази част на страната можете да видите уникални скални образувания, създадени от самата природа. В националния парк Гьореме можете да видите как тези чудеса на природата са били използвани от древните хора, които са ги превърнали в църкви и манастири. В Кападокия има малко подземни градове. Препоръчваме ви да посетите подземния град Каймаклъ.
 
На снимките: Памуккале
 

Ако искате да се отпуснете под слънцето и да се насладите на кристално чиста морска вода, Турция предлага много възможности за това. По крайбрежието на Малайзия са разположени някои от световноизвестните морски курорти. Недалеч от тях се намират останките от град Ефес, Памуккале, така че и вие ще можете да обогатите историческите си познания.

Places in Турция

Find More  

Articles

Find More  

Мдина – някогашната столица на Малта

Мдина е старинен град, разположен на остров Малта в Средиземно море. Той се намира на върха на хълм, откъдето се открива красива гледка към околните земи и морето. Мдина е един от най-старите градове в Малта и има богата история, която се простира хиляди години назад. Градът е известен със своите тесни улички, стари сгради и средновековна атмосфера. Отдалечен от …

Continue reading  

Прованс – по стъпките на ван Гог и още вдъхновяващи места

Прованс – земя на лавандулови полета и маслинови горички, уханни склонове и плодородни долини, ослепителни цветове и кристална светлина. Възхваляван е заради пленителните дарове на природата. Прованс е благословено кътче земя, славещо се със своите вина  с плодов аромат и с изобилието от плодове и зеленчуци, с наследената от римско време архитектура, с пребогатия на празници и фестивали годишен календар, …

Continue reading  

Тридневна разходка из Родопите

Пролетта вече чука на вратата, а с нея и празничните дни по Великден и през месец май. Това време на година е идеално да планирането и осъществяването на кратко пътуване из красивата ни родина. В настоящата статия ще ви предложим маршрут из Родопите. Родопите – необятни, магични, красиви. Родопите, най-обширната планина в България, заемаща близо 1/7 от територията на страната. …

Continue reading  

Пиран

Докато адриатическото крайбрежие на Хърватия получава огромно внимание и привлича орди от туристи, крайбрежието на Словения остава по-скоро дестинация, предпочитана от местните жители. То е идеално место ако търсите спокойна морска ваканция. Адриатическото крайбрежие на Словения е много по-малко и по-тихо от това на Хърватия (само 29 мили в сравнение с 3600 мили). И все пак предлага не по-различни неща …

Continue reading  

Един ден в Черна гора

По време на пътувания ни из Балканите се влюбихме в много места. Макар и сравнително малка страна, Хърватия се оказа забележителна с разнообразните си природа и климат, многобройни острови, богато културно наследство, кристално чистите води на Адриатика и варовиковите зъбери на планинските вериги, разположени във вътрешността на страната. Босна и Херцеговина бързо открадна сърцата ни. Макар и част от нация, …

Continue reading  

Язовир Широка поляна и мистериозната ловна хижа на цар Борис III

Язовир Широка поляна е едно от многото красиви места из Родопите. Думите са крайно недостатъчни да опишат красотата на природата там – чист въздух, вековна борова гора, прозрачна вода. Всичко това гарантира на всеки посетител една пълноценна почивка на всеки, решил да посети това място, далеч от забързаното ежедневие и сивотата на големия град. Великолепието на планината тук се съчетава …

Continue reading  

Ескишехир

Ескишехир е град в северозападната част на Централна Анадола. В Турция е известен като „студентския град“ поради големия брой студенти, записващи се в два местни университета, които съставляват около една десета от неговите жители. Макар че името му в буквален превод означава “Стария град”, но през последните години Ескишехир придоби ярко ново лице. Рядко включван в маршрутите на пътниците в …

Continue reading  

Бодрум

Бодрум е място, което веднага омагьосва всеки, имал късмета да се докосне до него. Градът е живописно разположен на брега на Егейско море. Древните гърци му дават името Халикарнас, а Омир, един от най-известните поети на Античността, го определя като “Земя на вечното синьо”. Днес Бодрум е рай за любителите на водните спортове и идеална база, от която да отплавате …

Continue reading  

Трансфагарашан

С дължина над 150 километра, магистрала Трансфагарашан е най-зрелищният и най-известен път в Румъния. Благодарение на появата му на BBC Top Gear през 2009 г., сега е една от най-популярните туристически атракции в страната. Напълно отворен само от юни до октомври, най-високата точка на пътя е на 2042 метра: тунелът, който свързва северната и южната страна на езерото Балеа. Трансфагарашанът …

Continue reading  

Замъкът Корвин

На пръв поглед замъкът Корвин изглежда като замък, излезнал от приказките. Не случайно той често е определян като най- впечатляващият готически замък в Румъния. Заемащ площ от около 7 000 кв.м., замъкът Корвин е най-големият средновековен замък в страната, задминаващ в това отношение други два известни румънски замъка – мистериозния замък Бран и кралския Пелеш. Името му произлиза от името на …

Continue reading  

10 идеи за разходка в България

1.Рилски манастир “Свети Иван Рилски” Рилският манастир не е просто сграда, не е просто манастир. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България. Той е и един от деветте български обекта, включени в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО. Както подсказва името му, Рилският манастир се намира в планината Рила, на 1 147 метра надморска височина. …

Continue reading  

Замъкът Пелеш

Замъкът Пелеш е един от най-впечатляващите замъци в Европа. Сгушен в подножието на планините Бучеджи в живописния град Синая, той е истински шедьовър на германската неоренесансова архитектура. Строителството му започва през 1873 г. по заповед на крал Карол I и завършва през 1914 г. Замъкът е служил като лятна резиденция на кралското семейство до 1947 г. Неговите 160 стаи са …

Continue reading  

Копривщица – град-музей, в който героите и историята оживяват

Копривщица е малък и китен град, разположен в сърцето на Средна гора по поречието на река Тополница. Мястото е идеално за разходка пред уикенда. Със своите калдъръмени улички и къщи, боядисани в ярки цветове, открояващи се със своите високи дувари и големи стрехи, Копривщица успява да плени всеки посетител. Красивата архитектура и автентичността не са единствените неща, с които Копривщица …

Continue reading  

Замъкът Фредериксборг

Фредериксборг е най-големият ренесансов замък в Скандинавия. Той се издига величеството на три острова в езеро край малкото градче Хилерьод, намиращо се на около 40 минути с влак северно от Копенхаген. Фредериксборг е построен в началото на 17 век по заповед на Кристиан IV, крал на Дания и Норвегия. Преди това, на мястото на днешния замък се е издигал замък, …

Continue reading  

“Зимни чудеса” – коледните базари на Брюксел

Брюксел е сцена на един от най-хубавите коледни базари в Европа – Winter Wonders, или така наречените „Зимни чудеса“. Тази година коледните базари в Брюксел ще бъдат открити от 25 ноември 2022 г. до 1 януари 2023 г. Те са разположени няколко места в града – на Grand-Place и около Bourse, Place de la Monnaie, Place Sainte-Catherine, Place de Brouckère …

Continue reading  

10 коледни базари в Европа, които трябва да посетите

По-малко от месец остава до най-хубавото време от годината – Коледа. Ако обичате коледни песни, аромат на канела и греяно вино и празнични светлини, то коледните базари из Европа са точното място са вас. По-допу ви представяме нашия личен топ 10 на коледни базари: 1.Колмар В пълен обем магията на Коледа може да бъде усетена в един малък град, разположен …

Continue reading  

Мантуа и наследството на фамилия Гонзага

Фамилия Гонзага е аристократична фамилия, изиграла важна роля в историята на Италия и Европа между 14 и 18 век. Те управлявали Мантуа от 1328г. до 1707г., Монферрат в Пиемонт и няколко други територии в Северна Италия и Франция. Благодарение на дипломатическите си умения и политически бракове, Гонзага успяват да се съюзят с най-могъщите фамилии на своето време и да поддържат …

Continue reading  

Пераст

Герб на града Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук. Пераст е малък град, живописно разположен на брега на Которския залив. Къщите на Пераст приличат на добре облечените членове на хор, разположени на миниатюрна сцена. Те стоят и пеят своята ода пред красивия залив и островите в него, внимателно ръководени от водача на хора – …

Continue reading  

Мостар

Герб на града Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук. Мостар е може би най-популярната дестинация в Босна и Херцеговина. Това китно градче, разположено живописно край бреговете на река Неретва, е станало лесно разпознаваемо благодарение на многобройните снимки из социалните мрежи на неговия “Стари мост” и чаровните му тесни калдъръмени улички. Видян на живо, Мостар …

Continue reading