Катедралата на Кьолн

Катедралата на Кьолн, носеща името „Свети Петър и Света Мария”, е един от най- грандиозните архитектурни монументи в Германия. Строителството й започва през 1248г., когато архиепископът на Кьолн – Конрад фон Хохщадден полага първия камък, но спира през 1437г. В продължение на няколко века катедралата стои недовършена. Работата по нея е възстановена през 19 век и е довършена съгласно оригиналните й планове през 1880г. Със своите 157м., това е втората по височина катедрала в Германия, като я изпреварва единствено катедралата в Улм. През 1996г. ЮНЕСКО я включва в своя списък на паметниците на световното културно наследство. През 2004г. Световният комитет на ЮНЕСКО вписва катедралата и в списъка на застрашените обекти поради решението по поречието на Рейн да бъдат построени високоетажни сгради.

shutterstock_156199526 shutterstock_347638586На снимките: катедралата отвън /източник на снимките: www.shutterstock.com/

Екстериорът на сградата стриктно следва средновековните планове с изключение на модерния стоманен покрив. Сградата рядко може да бъде видяна в пълния й блясък, защото обикновено по всяко време различни нейни части биват или почиствани или реставрирани. Катедралата има цели единадесет камбани, четири от които датират от Средновековието. Една от тях, „Камбаната на Св.Петър” е обявена през 1922г. за най-голямата свободно биеща камбана. На върха на катедралата, на 98м.от земята има разположена наблюдателна платформа, до която посетителите могат да достигнат след като изкачат внушителните 509 стъпала.


rsz_shutterstock_438050992 shutterstock_545653501На снимката: интериора на катедралата и Саркофагът /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Най-ценната реликва, която се съхранява вътре е Саркофаг, в който се съхраняват мощите на тримата влъхви. Той е донесен от Милано от император Фридрих Барбароса и е предаден на архиепископа на Кьолн през 1164г. Има формата на базилика, която е съставена от три саркофази – два един до друг и трети над тях. Пространството между отделните саркофази е покрито плътно. Основната структура е изработена от дърво, покрито от злато, сребро и скъпоценни камъни. Страничната част на долните саркофази са украсени с фигури на пророци, докато тази на горния представя дванадесетте апостили и евангелисти.

Друго съкровище, съхранявано в катедралата на Кьолн е главният олтар. Той е изработен от черен мрамор през 1322г. Предната и страничните му части са обковани с нищи от бял мрамор, в които са поставени фигури, изобразяващи коронацията на Дева Мария.

Адрес: Am Hof;