Ботаническата градина

Най-старата и добре устроена зелена зона в Кьолн се разпростира близо до левия бряг на река Рейн. В нея можете да намерите бягство от претъпканите и шумни улици. Както подсказва самото й име, градината се състои от две исторически обособени части.

Южната част, известна като Цветната градина, е създадена през 1864г. от известния пруски градинар Петер Йозеф Лене. Паркът комбинира различни стилове във оформянето на градини – френски барок, италиански ренесанс, английски ландшафт елементи. Основната сграда в Цветната градина е Оранжерията, издигната от желязо и стъкло по подобие на Кристалния дворец в Лондон. По време на Втората Световна Война тя понася сериозни щети. Поради финансови затруднения не е напълно реставрирана и остава без отличителния си стъклен покрив.

shutterstock_294543974


shutterstock_625608224На снимките: ботаническата градина /източник на снимките: www.shutterstock.com/

През 1914г. в близост до Цветната градина е създадена нова Ботаническа градина. Тя е замислена като заместител на старата ботаническа градина, която е унищожена по време на изграждането на централната ж.п.гара. В Ботаническата градина са изложени над 10 000 вида растения, сред които кленове, лютичета, ириси, макове, кактуси и др. Тя разполага с басейни, пълни с водни лилии и малко езерце с водопад.

През 1920г. двете градини са обединени в общ парк с площ от 11,5 хектара.

Адрес: Amsterdamer Straße 34;