Грац

Град на противоположностите

Герб на Грац:

Wappen_Graz.svg
Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.

Грац е столицата на Щирия и вторият по брой на населението град в Австрия след столицата Виена. Градът е определян и за университетска столица на страната, благодарение на големия, брой университети, които предлагат възможност за над 50 000 младежи да получат своето образование. Населението на града според последното преброяване е малко над 300 хиляди души, а заедно с населението в предградията живущите в Грац може да са някъде около половин милион души. Грац е разположен в югоизточната част на Австрия, в голяма близост до границата със Словения. Интересно е, че много хора считат, че Грац има по-голямо значение за културното развитие на съседната Словения от самата столица на Словения Любляна.


shutterstock_254877757На снимката: центърът на Грац /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Първите исторически доказателства за заселване на хора в района на днешен Грац датират още от времето на Медната епоха, когато тук е изградено старо селище. В последствие чак до Средновековието исторически данни за развитието на това селище липсват. Едва през 12-ти век след Христа Грац стъпва отново на историческата сцена като важен търговски център. През следващите години градът е тясно свързан с фамилията на Хабсбургите, като последните са използвани замъка Шлосберг не само за своя резиденция, но и за място, от където те управлявали цялата околност, както и владенията си в Словения и части от Италия. След 16-ти век архитектурата на града е повлияна значително от италианския Ренесанс. Особено значим пример за този тип архитектура е местния парламент, проектиран от Доменико дел‘Алио. С идването на престола на император Фердинанд II столицата на Австрия била преместена във Виена. Това е станало през 1619г., като през следващите години Грац като крепост била разширена и подсилена. Същата тази крепост е била обект на няколко известни обсади, една от които от войските на самия Наполеон. Независимо, че последните са било по-многобройни, градът успява да се защитава успешно срещу атаките, докато не идва заповед от Виена войниците да се предадат. По-късно укрепленията на Грац били разрушени, като френските окупатори щели да разрушат и някои от днешните символи на града, ако местното население не било предложило пари за тяхното „откупване“.

rsz_shutterstock_508849087

На снимката: Часовниковата кула на замъка Шлосберг /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Що се отнася до историческите забележителности на Грац, то градът определено има какво да предложи. Самият факт, че от близо 20 години старият град на Грац е включен в списъка на Юнеско за световното културно наследство, говори достатъчно. Сред близо 1000-та стари сгради, които се намират в пределите на стария град, заслужава да се обърне внимание на сградата на общината, замъкът Шлосберг с неговата часовникова кула, катедралата, сградата на операта. Интерес за всеки посетител ще представлява и музеят за модерно изкуство- сграда, чиято фасада свети вечер в различни цветове.

shutterstock_318340634На снимката: изкуственият остров над река Мур /източник на снимката: www.shutterstock.com/

По средата на преминаващата през града река Мур е изграден изкуствения остров Муринзел, където всеки може да се наслади на глътка кафе сред преминаващите води на реката. Извън рамките на стария град на Грац се намира друг дворец, заслужаващ внимание – Егенберг. Освен че може да разгледате старото обзавеждане на двореца, тук може да посетите и няколко интересни музейни експозиции- картинната галерия, колекцията с монети и др.

Резервирайте своя престой в Грац тук:

Places in Грац

Find More  

Information

Find More