Катедралата

Катедралата на Грац е построена през средата на 15 век по искане на император Фридрих Трети. Бароковата й кула се издига високо в небето на стария град. Красива изработка представлява входната врата, носеща герба на император Фридрих. През готическия си период катедралата е била богато изрисувана. Днес обаче от това време е съхранено една единствена фреска – „Божиите напасти”. Тя изобразява нещастията, сполетрли града през 1480г.- чума, скакалци и турски набези. Това е и най-старата картина в катедралата. За разлика от скромния екстериор, интериорът на катедралата е богато декориран с множество издълбани, тънки позлатени части. Той е умела комбинация между готическа архитектура и бароково обзавеждане, добавено от Йезуитите, които притежавали катедралата в продължение на 200 г.

shutterstock_204673633 shutterstock_742197052На снимката: катедралата на Грац /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Необичайно високият, изработен от розов мрамор олтар е декориран с множество фигури, пресъздаващи чудесата на Свети Жил. Интерес шредставляват 2 реликви, намиращите се от двете страни на олтара. Това са сватбените сандъци, донесени от Паола Гонзага, когато през 1477г. тя се омъжила на Леонард Горизийски, изобразяващи една от известните поеми на Петрарка – „Триумфи”. Двойката умира без да остави деца. След тяхната смърт сандъците са наследени от Йезуитите, който ги използват за съхранение на костите на християнски мъченици.


Резервирайте своя престой в Грац тук: