Халщат

Герб на града

Hallstatt_Coat_of_Arms

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Халщат е малък град в района Залцкамергут, Горна Австрия. Живописно разположен е на югозападния бряг на едноименното езеро. Градът отстои едва на 50 км. от друг красив австрийски град – Залцбург и на 210 от втория по големина град в АвстрияГрац. На изток се простират езерата Алтаусзее, Топлицзее и Грундлзее, както и градчето Аусзее. На север се намира Бад Ишъл.

Халщат има дълга и богата история. Първите открити останки тук датират от около 5 000 г. пр.Хр. Причината за ранното заселване на това място, както и за просперитета му, се корени в добива на сол. Солта винаги е бил важен фактор в препитанието на жителите на този район. Тя се превръща в особено важен ресурс по време на господството на римляните. По това време е построена и църквата Михаелскирхе. Часовниковата кула, която виждаме днес, е построена през 1284г. от хабсбургския херцог Албрехт I. През 1311 г., след убийството на Албрехт, вдовицата му Кралица Елизабет превръща Халщат в пазарен град, което свидетелствало за доброто му икономическо състояние. През 1595 г., по идея на Кайзер Рудолф II, там бил изграден най-старият тръбопровод в света, който свързвал града с Ебензее. За 40-те му километра били използвани 13 000 дървета.

DSC08086

През 1840г. в Халщат пристига млад и амбициозен учен – Фридрих Самони, който започва за изследва масива Дахщайн. В резултат на проучванията е открит голям брой останки от древни цивилизации. През 1875 г. бил построен пътят между Гозаумюле и Халщат, което поставило нова ера в развитието на града. Няколко години по-късно била построена и железопътна линия, което довело множество посетители и благоприятствало развитието на туризма. През 1890 г. била изградена крайбрежната улица, през 1966 г. бил открит тунела към града, а през 1997 г. ЮНЕСКО обявява Халщат за световно културно наследство.

В самия Халщат и около него има множество интересни места. На първо място следва да споменем най-старата солна мина в света – Берхтесгаден. Дълги години достъп до сложния комплекс от тунели, който образува Берхтесгаден имали единствено работещите в мината миньори. Днес обаче част от мината, която функционира вече над 500г., е отворена за посещения. Посещението на Берхтесгаден е чудесен начин да се позабавлявате. На входа на мината всеки посетител получава функционални гащеризони. Важно е да се отбележи, че температурата в мината е постоянна – 12 градуса. 

DSC08118

Недалеч се намира глетчера Дахщайн. Глетчерът Дайщайн е едно от най-посещаваните места в Щирия. Той предлага множество атракции на своите посетите. Една от тези атракции са т.нар.”Пет пръста” – наблюдателна площадка, попадаща сред десетте най-впечатляващи наблюдателни площадки в света. От петте издадени над пропастта платформи, всяка от които има различен дизайн, можете да се насладите на спираща дъха панорама, включваща Халщат, езерото на Халщат и целият регион. Една от платформите е направена изцяло от стъкло и е предизвикателство за смелостта на всеки.

Places in Халщат

Find More