Мелк

Мелк е малък град с население от едва няколко хиляди жители. Разположен е в провинция Долна Австрия, на брега на река Дунав.  На североизток от града се простира живописната област Вахау, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Вахау е 30 километрова туристическа и земеделска долина, чийто ландшафт е формиран от Дунав и хълмовете от двете страни на реката.

Градчето е малко, но с богата история. Споменато е като славянско дарение на Лудвиг Немски още през 831г. Най-голямата му забележителност е Бенедиктинското абатство. То датира от 1089г., когато Леополд II е подарил един от замъците си на Бенедиктинския орден. От тогава монасите заживяли и работели там необезспокоявано. През 12 век към манастира било открито училище, а библиотеката се прочула с многобройните си ръкописи. Построеният от бенедектински монаси манастир, се извисява гордо на скалисто възвишение над река Дунав. Любопитна подробност е, че името на главния герой, от чието име се разказва историята в романа “Името на розата” на Умберто Еко, е Адсон от Мелк.

В центъра на Мелк могат да бъде видяни множество старинни сгради, датиращи от 15 век, които сякаш са недокоснати от времето, а готическата църква с островърха камбанария напомня за средновековната история.


Запазил атмосферата на далечните времена, днес Мелк е гостоприемен и ведър град, в който може да се насладите на спокойствие, красива природа, вкусна храна и пивко вино.

Places in Мелк

Find More