Залцбург

Градът на Моцарт

Герб на града

AUT_Salzburg_(Stadt)_COA.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Залцбург е истинска барокова приказва. Той е един от най-красивите и неслучайно най-посещаваните градове в Австрия. Разположен в подножието на величествени планини, Залцбург често бива наричан Врата на Алпите. Името на града в превод от немски език означава “замък от сол” и се свързва с името на река Залца, на чийто брегове е разположен. Цялата област дължи славата си на най-старите солни мини, разположени на няколко хиляди метра надморска височина, в недрата на Алпите.   

shutterstock_191044298На снимката: градините на двореца Мирабел /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Днес Залцбург може да се похвали с богата история, красива архитектура, живописни средновековни улици и великолепни дворци. Градът е родно място на основоположника на класическата музика – Волфганг Амадеус Моцарт. Родната къща, в която класикът е роден през 1856г. и в която създава повече от своите произведения, днес е превърната в музей. Всеки ноември в града се организира музикален фестивал, посветен на великия композитор.

Градът все още изглежда така, както по времето, когато в него е живял Моцарт. Крепостта Хоензалцбург се издига величествено над Стария град. Някога най-могъщият замък в Централна Европа, Хоензалцбург отдалече привлича вниманието на  туристите. Името му в буквален превод означава висока крепост, което е обяснимо поради факта, че той еднолично доминира небето над града и се е превърнал в негов символ. Със своите 250 метра дължина и 150 метра широчина, тази средновековна крепост и до ден днешен впечатлява с размерите си.

shutterstock_212754958

На снимката: изглед към Залцбург от крепостта Хоензалцбург /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Друг полулярен дворец в града е дворецът Мирабел. Днес дворецът Мирабел е част от кметството. В него се помещават нейните офисите на кмета и общинската администрация. Въпреки това историята на силната любов, царяла на това място, не е забравена.  В една от най-красивите зали на Мирабел – Мраморната зала, декорирана с барокови релефи, хиляди двойки всяка година се вричат във вечна вярност.

561332_3726283548456_427402789_nНа снимката: къщата на Моцарт /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Сред замъците задължително трябва да споменем и Хелбрун. Построен като лятна резиденция, замъкът е бил място на непрестанни забавления. Били построени т.нар.Ренесансови игри, които забавлявали гостите на архиепископа. Водата е била основния елемент в дизайна на мястото. Водните игри са основната атракция в Хелбрун вече над 400 години. Водни струи извирали от неочаквани места по неочаквано време. Дори масата за вечеря в градината била своеобразен фонтан, който правел номера на нищо неподозиращите гости на архиепископа. В Хелбрун има и забележителен механичен театър, показващ оживен бароков град, състоящ се от над 100 дървени фигури, задвижвани от силата на водата. Градините са пълни с пещери и митологически фигури.

И така, градът на Моцарт ви очаква – гостоприемен, интересен и по австрийски културен.

Places in Залцбург

Find More