Дворецът Белведере

Белведере представлява уникално творение в бароков стил. Ансамбълът се състои от 2 двореца – долен Белведере и горен Белведере, оранжерия и конюшни. Строителството му започва по искане на принц Южени Савойски, който е известен с успешните си походи срещу Османската империя. Изморен от продължителните сражения, той решил да построи изящен дворец, в който да прекара остатъка от живота си. Задачата била поверена на прочутия архитект Йохан Лукас фон Хилдебранд. Името на комплекса има италиански произход и означава “красива гледка”, което се дължи на панорамния изглед към Виена.

shutterstock_678483448На снимката: Долен Белведере /източник на снимката: www.shutterstock.com/

На 30 ноември 1697 г., една година след започване на строителството на Щадпалас /Stadtpalais/, принц Южени купува голям парцел земя на юг от Ренвег /Rennweg/ – главния път за Унгария. Плановете за градинския комплекс на Белведере са изготвени незабавно. Принцът избира Йохан Лукас фон Хилдебранд за главен архитект на този проект, а не Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах, създателят на неговата неговия Щадпалас. Хилдебранд (1668-1745 г.), с когото генералът се запознал по време на военната му кампания в Пиемонт, вече бил построил двореца Ракеве за него през 1702 г.  на остров Ксепел, остров в река Дунав, южно от Будапеща. По-късно той построява многобройни други сгради. Архитектът е изучавал строително инженерство в Рим при Карло Фонтана и през 1695-96 г. е поел императорска служба, за да се научи как да строи укрепления. От 1696 г. досиетата показват, че той е назначен като съдебен архитект във Виена. Освен забележителностите на “Белведере”, най-забележителните постижения на Хилдебранд включват двореца Хоф и църквата Свети Петър.


Долен Белведере бил първият построен дворец. Строителството на Долен Белведере започва през 1712г. и продължава до 1716г.  Макар и по-малко разкошен от Горен Белведере, долният дворец бил предпочитан от принц Южени, тъй като бил негова лична лятна резиденция, а не място за провеждане на церемониални събития.  В центъра на долен Белведере се намира мраморната зала. По таванът й за изрисувани сцени представящи принц Южени като Аполон, заобиколен от музи. Днес в долен Белведере посетителите могат да се насладят на голяма колекция на произведения на бароковото изкуство. В допълнение оранжерията е преустроена в музей на средновековното изкуство.

shutterstock_249139849На снимката: Горен Белведере /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Голем Белведере е вторият построен дворец и по-големият от двата. Строителството на Долен Белведере започнало веднага след като Долен бил завършен и продължило до 1723. Докато долен Белведере е бил замислен по-скоро като сграда с цел забавление, то гоеният е щял да бъде лятна резиденция. Сградата имала церемониална функция. Там принцът посрещал високопоставените си гости. Днес Горно Белведере е картинна галерия. В нея могат да бъдат видяни множество творби на известния австрийски художник Густав Климт, сред които световноизвестната „Целувката”.

shutterstock_526451986На снимката: част от картинната галерия /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Градините са идеален завършен на комплекса. Те са дело на Диминик Жирард. Той е взел участие и в създаването на градините на Версай. Градините на Белведере са построени по френски модел – със симетрично разположени дървета, скулптори и фонтани.

Адрес:

Горен Белведере – Prinz  Eugen – Strasse 27

Долен Белведере – Rennweg 6

Information

Find More