Колоната на чумата

Разположена в центъра на една от най-известните улици на Виена, огромната позлатена скулптура всъщност е паметник на един от най-тежките моменти от историята на града.

Черната смърт поставя на колене императорския град. Оценката за жертвите достига до стряскащите 75 000 души. Навсякъде из Европа възникнали огнища на болестта, но Виена като търговски град се оказала идеалното място за истинска епидемия.

Чумата във Виена се свързва с едни от първите модерни опити за контрол върху разпространяването на заразата. Докато тя все още всявала ужас у хората и била третирана чрез странна смесица от религиозни ритуали и пиявици, градския лека Пол Сорбейт взел санитарни мерки срещу разпространението на чумата, а братството на Светата Троица създало специални болници, в които да се грижи за пострадалите. Телата на мъртвите бивали изнасяни извън града, където били изгаряни в огромни ями. Това било напредък в сравнение с разпространения до тогава принцип „ просто ги остави там и не ги докосвай”.


shutterstock_713206339На снимката: колоната /източник: www.shutterstock.com/;

Чумната колона е издигната през 1693г. на мястото на друга колона, изгината от братството. Построяването й е извършено по заповед на император Леополд Първи след като се завръща в града. В продължение на цели 10 години известни артисти на австрийски барок работили върху дизайна  на монумента. Вътрешността на колоната е направено от тухла, но скулпторите и релефните структури са изработени от позлатен мрамор. Фигурите в основата символизират победата на вярата над болестта. Средната част изобразява герба на града и фигурата на молещия се император Леополд. На върха на колоната са поставени златни херувими и други религиозни фигури.

Адрес: Graben;