Катедралата "Свети Стефан"

Катедралата Свети Стефан е разположена в сърцето на австрийската столица. Това е най-голямата и най-високата църква във Виена. Построена е върху останките на други 2 църкви, които някога са били там. Първата от тях е римска църква, построена през 1193г. По-късно на нейно място е построена готическа църква, но тя бива унищожена при пожар през 1258г. Строителството на Свети Стефан, такава каквато я виждаме днес, започва през 1350г. Основите са положени от Рудолф Четвърти. Строежът отнема няколко столетия и продължава до 20ти век. Материалът, който е използван при строителството й, е варовик. Дължината й е 107м, а широчината 40м. най-високата точка на Свети Стефан е южната й кула, която е висока 136м. От нея посетителите могат да се насладят на спиращи дъха гледки към Виена. Северната кула е значително по-ниска. Първоначалният план предвиждал кулите да са еднакви.  Последствие обаче, по време на възстановяването на Виена от турската обсада през 1529г. идеята била изоставена с оглед парична икономия. Кулата има една от най-големите камбани в света. Наричат я Пумерин и звукът и може да бъде чут единствено в новогодишната нощ и при друго големи празници. Първоначално е тежала 20 тона и е била отлята от оръдия, попаднали в австрийски ръце след обсадата на града от турците. Нужни са 16 човека, които в продължение на 15 минути да дърпат въжетата й, за да може тя да се залюлее достатъчно, че да бъде чут гласът й.

rsz_shutterstock_771815236На снимката: катедралата отвън /източник: www.shutterstock.com/;

През последните дни на Втората световна война катедралата е обхваната от пламъци, след като станала жертва на въздушни бомбардировки, в резултат на които оригиналният готически дървен покрив бил напълно унищожен заедно с голяма част от сградата. Въпреки това, през 1952 г. тя е реновирана и напълно възстановена до някогашното й великолепие, с помощта на австрийски граждани, които дарили големи суми за възстановяване на любимия паметник.


shutterstock_81648301На снимката: част от интериора на катедралата /източник: www.shutterstock.com/;

Интериорът на сградата също не била да бъде пропуснат. Той изобилства от произведения на изкуството. Има 18 олтара и множество параклиси, крипти, дърворезби. От олтарите най-впечатляващи са Левият и Високият. Левият изобразява Божията майка, заобиколена от Света Катeрина и Света Варвара. Високият олтар е изработен от Тобиас Пок. За изработката му е използван мрамор от Полша, Щирия и Тирол. Той изобразява убиването с камъни на патрона на катедралата – Свети Стефан, заобиколен от светците-покровители на съседните области. Сцената е увенчана със фигурата на Богородица, която гледа към небето, където Христос чака първия мъченик (Св.Стефан).

Information

Find More