Църквата на Дева Мария

Църквата на Дева Мария в град Брюж е най-високата сграда в рамките на града, извисяваща се на височина от 122,3 метра. Изградена е изцяло от тухли, което я превръща и в най-високата тухлена сграда в Европа. В църквата може да бъде видян известния олтар със скулптура, представяща Мадона и детето. Счита се, че същата е дело на известния Микеланджело и че е единствената, която е напуснала Италия, докато той е бил жив. Интересното в случая е, че тази скулптура е била предназначена първоначално за Катедралата в Сиена, но е била закупена от двамата търговци от Брюж, които в последствие я дарили на местната църква.

shutterstock_225726328На снимката: Скулптурата на Дева Мария с младенеца, за която се счита, че е дело на Микеланджело /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Последните промени по църквата са направени през 15-ти век. Зад високия олтар, в пространството на хора, са разположени гробниците на последния Дук на Бургундия /Шарл/ и неговата дъщеря /Мари/. И двете фигури са короновани, а Шарл дори е представен в пълно бойно снаражение.


Адрес: Mariastraat, 8000 Brugge, Belgium;