Кралската резиденция с китайската къща и японската кула

Кралската резиденция, намираща се в покрайнините на Лакен, е мястото, където кралското семейство живее. Сградата е построена през 18-ти век, като в началото на 19-ти век, след като Франция установява контрол над региона, тя е закупена от Наполеон. След битката при Ватерло, сградата става собственост на Уилям I, крал на обединена Холандия. След обявяване на независимостта на Белгия, резиденцията е подарена на крал Леополд I. Кралят на белгийците Леополд I се премества в замъка Лаекен през 1831 г. Той разширява имота, но по време на неговото управление не се правят големи промени в самия замък. За разлика от него, крал Леополд II бил очарован от архитектурата и градското планиране. Той добавил великолепен комплекс от консерватории, построен в градината на Лаакен от архитектите, Алфонс Балат, Анри Маке и Чарлз Жиро. Самият замък бе разширен в началото на 20-ти век с две странични крила, проектирани от Жиро. Резиденцията е известна със своя красив парк и ботанически градини. Невероятната колекция от цветя може да бъде видяна от външни посетители в рамките на 10 дни през април и май. Самият дворец обаче не е отворен за посещения.

shutterstock_557882371На снимката: Кралската резиденция в Лакен отвън /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Кралската резиденция привлича внимание и с други два монумента, които се намират в северната част на парка. Същите са доста екзотични за Белгия, но поразяват със своето великолепие. По заповед на крал Леополд II, парижкия архитект Марсел е натоварен със задачата да изгради Китайската къща и Японската кула. Дърворезбата по двата монумента е изработена от майстори от Китай и Япония. Китайският павилион е построен в периферията на кралската резиденция в Лакен по заповед на крал Леополд II между 1901 и 1910 г. Дървената облицовка от външната страна на китайския павилион и входа на павилиона са изваяни в Шанхай. В павилиона се помещава голяма колекция от китайска керамика, произведена за износ в Европа. След Световното изложение в Париж през 1900 г., крал Леополд II решава да започне строителство на японската кула. Работата е поверена на парижкия архитект Александър Марсел, известен със своите сгради в ориенталски стил. За съжаление, понастоящем двете атракции, които са част от Музеите на далечния изток, са затворени за посещение.


shutterstock_196801271На снимката: Китайската къща, разположена в парка на Кралската резиденция /източник на снимката: www.shutterstock.com/