Гент

Герб на Гент

Coat_of_arms_of_Ghent

Местонахождението на града, както и подробна негова карта, може да откриете на следния линк.


Гент е център на провинция Източна Фландрия. Разположен само на 35 минути път с влак от Брюксел, той е предпочитано място за посещения през уикендите от жителите на Брюксел. Ако сте в Брюксел и имате свободно време и се чудите как да го оползотворите, посещение на Гент е един от чудесните варианти за това. Преминаващите през града реки Шелда и Лис придават допълнителен блясък на града. По подобие на Брюж, в централната част на Гент влизането и паркирането на автомобили е забранено. На много места обаче може да се наемат велосипеди, с които разглеждането на града става бързо и лесно. Градът е описан от канали, като предлаганите разходки с корабчета могат да ви предоставят и възможност за един друг поглед върху града.

shutterstock_755275750

На снимката: историческият център на Гент /източник на снимката: www.shutterstock.com/

“Историческо сърце на Фландрия”, “средновековен Манхатън”, “най-добре пазената тайна на Европа” – прякорите, които Гент е придобил през годините, са толкова колоритни, колкото самия него. Разходете се наоколо и веднага ще разберете защо градът е носител на множество туристически награди и международно признание.

История

Гент е основан през 630г., когато мисионерския епископ Аманд решава, че мястото, където се пресичат реките  Шелда и Лис, е идеално място, на което да бъде издигнато абатство – Абатство Св.Баво. Старото име на града – Генда, произхожда от келтската дума “пресичане”. Това, което последва, е богата история на един горд и бунтуващ се град, който и до ден днешен продължава да привлича посетители от цял свят.

През Средновековието Гент се утвърждава като един от най-важните градове в западна Европа. Мочурливият пейзаж не е подходящ за развитието на земеделие, но пък се оказва подходящ за отглеждането на овце. Благодарение на търговията с вълна, Гент толкова се разраства, че само Париж го превъзхождал по големина. 

20181229_112914

Търговци управлявали страната и до 14-ти век богатството на Гент се намирало в ръцете на около 40 богати търговски фамилии. Тези фамилии обаче обичали краля на Франция през графовете на Фландрия, факт, който не се харесвал на вироглавите гилдии, които искали все повече права и привилегии. Търговецът на вълна Якоб ван Артвелде повел въстание срещу френския потисник, който забранил на Гент да търгува с английските тъкачи. Макар че Якоб ван Артвелде успял в своята мисия, той бил убит в дома си от свои съграждани няколко години по-късно по време на бунтове сред гилдиите.

Скоро последвали трудни времена и Гент загубил водещата си роля в Европа. Въпреки това гражданите на Гент не престанали да се опълчват на всеки, опитал се да ги репресира, дори срещу собствения си император Шарл V. ТЪъй като те отказали да заплащат данъци, императорът бил принуден да отнема правата и привилегиите им. Камбаната Роеланд, която символизирала независимостта на Гент, била премахната от Белфрай, а абатството “Св.Баво” и градските стени били разрушени. Унижението било сурово – много сановници трябвало да коленичат пред императора с боси крака и примки около вратовете си. Гент обаче не се пречупил. Терминът “носители на примка” бил възприет като символ на гордост и гражданите на града продължили да се изправят както срещу суверена, така и срещу чужди потисници. През 16 век бунтовници калвинисти основават Република Гент. Първият университет в града е основан през същото време. DSC08246

В края на 18 век, когато дошла индустриалната революция от Англия, Гент се превърнал в първия индустриализиран град в Европа – Манчестър на континентална Европа. Възходът на града бил забавен по време на двете световни войни и Голямата депресия. През втората половина на 20 век Гент продължава да се развива в компактния и автентичен град, който виждаме и днес.

Забележителности

Несъмнено една от най-красивите части от Гент е Граслей и Коренлей. В миналото тази част на града е представлявала средновековно пристанище, а днес там се вижда уникална редица от красиви сгради, които се отразяват във водата на преминаващата река. Всяка една от къщите, разположени в Граслей и Коренлей, има своята история и всичко заедно разказват за миналото на града.

DSC08307

Недалеч от Граслей и Коренлей.гордо се издига Замъкът Гравенстеен, известен още като Замъка на графовете. Този замък е единствената запазена средновековна крепост във Фландрия. Отбранителната му система е буквално непокътната. Изграждането на замъка се счита за довършено през 12-ти век, когато той заменя стоящата до този момент на същото място дървена конструкция. През вековете замъкът е служил като седалище за местните владетели. В настоящия момент посетителите могат да се разходят из замъка и дори да се изкачат на върха. Вътре могат да бъдат видяни експозиции на различни уреди за мъчения, включително и използваната в Гент гилотина.

DSC08212

Катедралата “Свети Баво”  в момента е седалище на местна епархия на Гент. Историческа информация за нейното изграждане датира още от 10-ти век, когато за първи път има данни за изграждането на църковна сграда, макар и доста по-малка по размери. С течение на времето сградата бива разширявана на няколко пъти. Сериозно влияние при нейното изграждане оказват римският и готическият стил. Официално се счита, че сградата придобива статут на катедрала през 1559 година, когато са поставени основите на Гентската Епархия. Вътрешността на катедралата се отличава с множество фрески на известни църковни личности. Някой от шедьоврите, разположени в Катедралата, дълго време са били предмет на спор между Белгия и Германия.

DSC08372 DSC08380

По подобие на Брюж, Гент също се отличава със своя висока кула. Белфрай на Гент е висока 91 метра и е една от трите средновековни кули, които се извисяват в града. Изграждането на кулата е започнало в началото на 14-ти век и е продължило повече от 65 години. Причини за забавянето са постоянните войни, епидемиите от чума и политическите кризи. На върха на кулата е разположен позлатен дракон.

DSC08350

Интересна е сградата на Кметството, определяна от някои дори като шизофренична, поради двете си различни лица. Едната й страна е в стил пламтяща готика от 16 век. Графовете на Фландрия могат да бъдат видени в нишите на фасадата, макар и добавени в началото на 20 век.

DSC08391 DSC08395

Мостът Сен Мишел е най-известният мост в Гент. Този мост е мястото, където всички споменати по-горе забележителности в Гент се събират в един перфектен пейзаж за пощенска картичка. Вероятно никъде по света няма да откриете по-голяма средновековна сцена от Гент.

Повече снимки от Гент може да видите в Галерията по-долу:

Places in Гент

Find More