Кулата Белфрай

По подобие на Брюж, Гент също се отличава със своя висока кула. Белфрай на Гент е висока 91 метра и е една от трите средновековни кули, които се извисяват в града. Изграждането на кулата е започнало в началото на 14-ти век и е продължило повече от 65 години. Причини за забавянето са постоянните войни, епидемиите от чума и политическите кризи. На върха на кулата е разположен позлатен дракон.

shutterstock_755298904На снимката: Златният дракон, разположен на върха на кулата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През годините в близост до кулата бива построена допълнителна сграда, чието предназначение се променяло доста често. В началото сградата служела като място за търговска дейност- продажба на платове, извършване на финансови сделки и др. В последствие тук се помещавала градската полиция.


shutterstock_528746251На снимката: Кулата на Гент погледната отдалеч /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Малък ъгъл от тази сграда, наречен “Мамелокер”, служил като вход за градския затвор. Фасадата над входа е украсена със скулптурата на жена, кърмеща момче. Тази скулптура се свързва с римската легенда за Симон, който бил осъден да умре от глад. Той бил спасен от своята дъщеря, която всеки ден го хранела със своята гръд. Оттук идва и наименованието „Мамелокер /от белгийски “mamme”-гръд и „lokken”-суча/.

Адрес: Sint-Baafsplein 9000 Гент;