Коимбра

Герб на града

CBR

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Коимбра е третият по големина град в Португалия след Лисабон и Порто. Градът е бил първата столица на страната и остава кралска резиденция в продължение на няколко века преди властта да бъде преместена в Лисабон. И до ден днешен древните му сгради се извисяват величествено на хълм над река Мондего.

Коимбра е живописно разположен на брега на река Мондего. Градът е пропит с история. Ако “Коимбра е урок”, както се пее в една популярна фадо песен, Коимбра е първият урок по португалска история. Тук са гробовете на кралете Афонсу Енрикеш и Санчо I, първите португалски крале. Навсякъде из града ще откриете забележителности, оставени от тези, които са построили нацията, независимо дали са постройките на университета, създадени от крал Диниш, или паметниците, които трябва задължително да посетите, сред които приносът на крал Жоау III, Маркеш Помбал и крал Мануел изпъкват. От великолепието на библиотеката Жуанина до символиката на манастира Санта Круз, старата столица на кралството е пълна с наследство от миналото.

shutterstock_290253239На снимката: Коимбра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Университетът на Коимбра придава на града особена жизнена сила чрез хилядите студенти, идващи тук, за да получат образование. Той се извисява величествено на хълм в центъра на града. Нужни са енергия и здрави мускули на краката, за да се стигне до него, но усилията си заслужават. Университетът е основан през 1290 г. от крал Диниш, като е започнал своето съществуване в Лисабон под името Studium Generale (Estudo Geral). Той обаче не остава дълго в Лисабон. През 1308 г., вероятно поради проблеми, свързани с еманципацията от Църквата (отношенията между църквата и политическата власт са обтегнати по това време) и конфликти между жителите на града и студентите, университетът е преместен в Коимбра. Коимбра вече се е утвърдил като град с традиции в образованието, бидейки дом на изключително успешното училище на манастира Санта Круз.

shutterstock_664208767На снимката: университетът на Коимбра /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През 1338 г., по време на управлението на Афонсу IV, университетът отново е прехвърлен в Лисабон, откъдето се завръща през 1354 г., този път в центъра на града, който бил претърпял сериозно разширение. През 1377 г., по време на управлението на крал Фернандо, той отново е прехвърлен в Лисабон, където остава повече от век и половина. През 1537 г., по време на управлението на Жоау III, университетът окончателно се премества в Коимбра – в двореца Алкашова. Цялата университетска институция, включително преподавателският състав и всички книги от библиотеката, са преместени от Лисабон. В продължение на много десетилетия университетът на Коимбра е единственият университет в Португалия, от основаването му през 1290 г. до 1559 г. (университет в Евора е действал между 1559г. и 1759 г.) и отново между 1759 г. и 1911 г. (Лисабонският университет и Университетът в Порто са създадени през 1911 г.). Дългата история на Университета в превръщат във важен фокус на влияние в Португалия, не само образователен, но и политически и социален.

shutterstock_1025037202На снимката: Церемониалната зала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В центъра на университета се намира постройка в U образна форма. Тя е построена през 10 век като крепост на маврите. Внушителните й размери и здравина са имали за цел да демонстрират силата на халифата на Кордоба – най-ранният център на мавританска власт на Иберийския полуостров. Постройката придобива ново предназначение след изгонването на маврите. През 1130г. Алфонсу Енрикеш, първият португалски крал, премества своята резиденция от Гимараеш тук, превръщайки я в кралска резиденция. Запазва този си статут до 15 век. Видът, който виждаме днес, постройката придобива през 1537г., когато става част от Университета на Коимбра. През годините претърпява редица промени, придаващи му мануелински и барокови черти.

shutterstock_740237740На снимката: параклисът „Св. Михаил“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Ако влезете в главния двор на университета през Желязната порта, пред вас ще се окаже Юридическият факултет, параклисът на Св.Михаил, а в далечния край и прочутата библиотека Жуанина. Галерията с колони от дясната страна нови името Виа Латина. Построена е през 18 век, за да улеснява достъпа до Церемониалната зала. Церемониалната зала представлява голяма стая с впечатляващ таван, изрисуван от Жасинту да Коща и галерия с портрети на крале. Излезте на балкона, от който се разкрива великолепна гледка към града.

DSC03283На снимката: красива панорама към града;

Параклисът на Университета в Коимбра – параклисът „Св. Михаил“, датира от 16-ти век. Построен е в стил Мануелин. Сградата, която съществува днес, е резултат от делото на Маркош Пиреш и Диого де Кастильо. Параклисът е претърпял малък ремонт през 17-ти и 18-ти век. Някога е бил и щаб на Братството на професорите и студентите. Подовата настилка датира от 1613 г., а пътеката е покрита с „килим“ като плочки, произведени в Лисабон. Изрисуването на тавана е направено от Франсиско Ф. де Араужо в края на 17-ти век. По-късно е реновиран и гербът е модернизиран. Бароковия орган е украсен с китайски мотиви, подобни на тези в рафтовете на бароковата библиотека. Този орган датира от 1737 г. и има около 2000 тръби. Неговото придобиване е спонсорирано от крал Жоау III. Органът все още функционира.

DSC03238На снимката: органа в параклиса „Св. Михаил“;

Библиотеката на на юридическия факултет – “Жуанина” е впечатляваща. Неслучайно през 2013 г. британският вестник “Дейли Телеграф” я нарежда сред най-зрелищните библиотеки в света. Тя е наречена на португалския крал Жоау Пети, възложил нейното изграждане. Рафтовете ѝ са изработени от палисандрово и абаносово дърво. Самата библиотека е формирана от три свързани помежду си зали. Заострени колони поддържат внушителни 30 000 тома книги и около 5 000 ръкописи.

shutterstock_741429292На снимката: библиотеката “Жуанина” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Недалеч от университета се намират двете катедрали на Коимбра – новата катедрала и старата катедрала. Старата катедрала /Sé Velha/ е първата катедрала, построена в града през 12 век, когато Коимбра е била столица на Португалия. Построена е в романски стил по време, когато португалците все още се борят с маврите. Именно поради тази причина дизайнът прилича на крепост с тесни прозорци и бойници. Църквата е проектирана от френския архитект Майстор Робърт и е завършена между 1162-1184. Финансирана е от първия крал на Португалия Афонсу Енрикеш.

shutterstock_486562798 shutterstock_737907430На снимката: старата катедрала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Акценти в архитектурата на църквата са главният портал, при който има очевидни арабски влияния, страничният портал вляво, наречен Porta Especiosa (красива врата), шедьовър на португалското възрожденско изкуство, дело на френския скулптор Жан де Руан и манастирите, добавени по време на царуването на крал Афонсо II (1185-1223) и финансирани от монархията. Вътрешността на църквата съдържа гробници на различните епископи на катедралата, а също и основният камък на по-ранната каменна катедрала, която е била на това място до унищожаването й през 1117 година. Вниманието на посетителя веднага е привлечено от готическия олтар, целият в орелеф и ярки цветове, проектиран от фламандски майстори.

Новата катедрала на Коимбра е завършена през 1640 г. и е била йезуитска преди йезуитите да бъдат изгонени от страната през 1759 г. Днес тя е седалище на епископа на Коимбра. Макар и не толкова впечатляваща като старата катедрала, новата също заслужава внимание. На фасадата й са поставени четири статуи на йезуитски светци. В горната част се забелязват барокови елементи. Катедралата е еднокорабна, като в нея могат да бъдат видяни няколко параклиса в манеритски и бароков стил.

shutterstock_264153965На снимката: новата катедрала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В долната част на Коимбра се намира манастирът и църквата Санта Круз Основан през 1131 година, манастирът е основният религиозен център на Португалското кралство през неговите първи години, като в неговата църква са погребани първите двама португалски крале – Афонсу Енрикеш и Санчо I. Оригиналната сграда на манастира и църквата Санта Круз е построена между 1132 и 1223 година с проект на майстор Роберто, известен романски художник.

Амвонът от 1520 година е уникално творение на Жан Руански. Той е постановен на каменна химера и украсен с фигури на Аврелий Августин, Йероним Стридонски и Климент I. В Главната капела на храма са поставени гробниците на първите крале на Португалия. Тези великолепни гробници, съчетават ренесансови и готически елементи. Над саркофазите лежат скулптури на кралете, облечени в рицарски доспехи. През XVIII век интериорът на църквата е допълнен с нов орган в стил барок.

shutterstock_254030065На снимката: манастирът и църквата Санта Круз /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Когато се уморите да обикаляте из забележителностите на Коимбра, се отдайте на спокойна разходка из тесните романтични калдъръмени улички.

Повече снимки от Коимбра може да видите в нашата Галерия:

Резервирайте своя престой в Коимбра тук: