Хърватия

Хърватия

 1280px-Flag_of_Croatia.svg

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните й градове, можете да видите на следния линк.


Година на присъединяване към ЕС: 2013г.

Столица: Загреб;

Обща площ: 56 613 кв.км.

Население:4,154,200 /към 2017/;

Валута: хърватска куна.

Шенгенско пространство: Хърватия не е член на Шенгенското пространство.

Официални празници:

  • 22 юни – Ден на антифашистката борба. Този ден бележи началото на въстанието на хърватските антифашистки партизани срещу германски и италиански окупационни сили, което започва с формирането на първия партизански отряд на 22 юни 1941 г. близо до Сисак, Хърватия.
  • 25 юни – Ден на държавността. Всяка година на 25 юни в Хърватия се отбелязва обявяването на независимостта на страната от Югославия през 1991 година.
  • 5 август – Ден на победата и благодарност към Отечеството. На тази дата през 1995 г. хърватската армия превзема град Книн по време на операция “Буря”, която сложи край на Република Сръбска Крайна, самопровъзгласила се сръбска общност в Хърватия.
  • 8 октомври – Национален празник на Хърватия. Референдумът за независимост на Хърватия се провел през май 1991 г., като 93% от избирателите подкрепили независимостта. На 25 юни хърватският парламент, наречен Сабор, провъзгласява хърватската независимост. Седем дни по-късно, на 7 юли, Хърватия и Словения подписват Брионската декларация, в която двете страни се съгласяват да преустановят всички декларации и актове, приети от хърватския и словенския парламент, свързани с отделянето на тези държави от Югославия за период от три месеца. През това време започва хърватската война за независимост. На 8 октомври Съветът решава да прекрати отношенията си със Социалистическа федеративна република Югославия.

Макар и сравнително малка страна, Хърватия е забележителна с разнообразните си природа и климат, многобройни острови, богато културно наследство, кристално чистите води на Адриатика и варовиковите зъбери на планинските вериги, разположени във вътрешността на страната.

 

Places in Хърватия

Find More