Замъкът Шантий

Това не е просто шато, Шантили е приказна барокова история, с каквито изобилства тази държава, но неговата история е по-различна – по ювелирна, по-арт, по-френска!

Замъкът Шантий се намира в единоименно градче, разположено на 50 км. северно от Париж. Първоначално е бил издигнат през 14-ти век въру скала в блатист район около реката Нонет. През вековете собствениците на замъка се сменя многократно като всеки един добавял нещо от себе си или променял нещо с оглед на актуалния за времето архитектурен стил. някои от най-видните семейства в историята на Франция правят Шантили своя резиденция. Монтморенси, Франсоа I, или Анри ІІ, всеки оставя отпечатък върху това известно владение. През 19-ти век последният обитател на Шантий, Анри д’Орлеан херцог Омалски – син на крал Луи-Филип, завещал замъка на Френския институт, който да съхрани богатите колекции от предмети на изкуството и огромната библиотека, притежавани от фамилията му. Анри е считан за един от най-страстните колекционери на своето време, превърнал Шантий във витрина за безбройните шедьоври и ценни ръкописи.

DOMAINE-DE-CHANTILLY_H6A2655-V2-WEB

Постройката може да се раздели на две основни части – Великото  Шато (Grand Château), разрушено по време на Френската Революция и възстановено отново през 1870-та, и Малкото Шато (Petit Château), построен около 1560-та от висшия сановник Ан дьо Монтморенси. По негова заповед за построени седем параклиса, украсени с витражи, изобразяващи любовта между Психея и Купидон и с предмети от замъка Екоен, днешния Музей на Ренесанса, който също е бил негова собственост.


swans-in-the-lake-by-the-chateau-de-chantilly-52407-1920x1200

Има няколко интересни събития от 17 век, свързани със замъка. През 1659г. в замъка се играе пиесата на Люмиер “Смешните фантазьорки”. През 1671-ва година Франсоа Вател, френски готвач и създател на прочутия крем Шантий, се самоубива, тъй като вследствие лошо време, доставчиците му не му донасят необходимата му риба и той не може да осигури храната за екстравагантния банкет в чест на френският крал Луи XIV.

27843119982_d7dd269fa8_o 27331671413_4fd974291f_o

През 1898 г. в Шато дьо Шантий отваря Музей Конде (Muséé Condé) с безценните картини на най-прочути майстори като Рафаел, Ботичели, Пусен и много други. Интерес в Шато де Шантий представляват още градините, хиподрумът и конюшните към замъка, смятани за най-голямата сграда от вида си в цяла Европа. Големите конюшни помещават Музея на коня (Musée Vivant du Cheval). Дворецът може да се похвали със забележителна колекция от стара живопис втората най-голяма след тази в Лувъра, както и забележителна библиотека, съхраняващи се в постройката галерия Musée Condé. Това са 1000 живописни платна, 2500 рисунки, 30 000 книги, сред които 12 000 старопечатни и 1500 ръкописа.

Galerie-de-peinture-copyright-Sophie-LLoyd-12

Около замъка има просторен парк с множество алеи, фонтани и допълнителни постройки.

Information

Find More