Монпарнас

Монпарнас (Montparnasse) е квартал в Париж, разположен на левия бряг на Сена. Той става популярен в началото на XX век по време на така наречените „Луди години“ (Années folles), когато в легендарните кафета започват да се събират творци на изкуството – писатели, художници, поети, музиканти и интелектуалци от цял свят. По време на Втората световна война много от тях са принудени да напуснат града, защото са евреи или бежанци. Някои са убити от нацистите. Много от техните произведения са унищожени или разпилени по света.

DSC06285 DSC06305

 


След построяването на Айфеловата кула, много от парижани не харесали делото на Густав Айфел. Дори се говорело, че най=хубавите гледки към града се разкривали именно от нея поради простия факт, че самата тя не се виждала. Днес нещата са коренно различни и една ли има човек, било местен или турист, който може да си представи Париж без неговата Айфелова кула. Тя обаче, не е единственото място във френската столица, от което можете да видите града отвисоко. Има още няколко такива места, едно от които днес заемя ролята на “грозотия”, какво в миналото са определяли кулата. Това е небостъргачът Монпарнас. Отвън сградата действително е изглежда особено привлекателна, но за сметка на това гледките, които се откриват от нейния покрив не са никак лоши. Оттам много добре се вижда Айфеловата кула, така че когато избирате на коя кула да се качите – изберете Монпарнас. От там и Айфеловата кула се вижда, и опашки почти няма, и на приятелите си по-малко ще обяснявате кой е този град.

shutterstock_189548141На снимката: Монпарнас /източник: Shutterstock.com/;

 

Офисният небостъргач е построен в началото на 70те години. 56-ти етаж е запазен за туристически посещения. Всичко около вас е изглед на 360 °- пътищата, покриви, паметници, и градините … всички от Париж е в краката ти. До върха се стига с един от най-бързите асансьори в света – 56-ия етаж за по-малко от 40 секунди при скорост, достигаща 60 km / h по време на изкачването! При ясно време, можете да видите до 40 км от тази точка на наблюдение!

Адрес: 33 Avenue du Maine, 75015 Paris, France;

Information

Find More