Триумфалната арка

Триумфалната арка е една от най-известните забележителности на Париж. Разположена в средата на площад „Шарл дъо Гол“ /Place Charles de Gaulle/, от Арката се открива красива гледка към един от най-известните булеварди на Париж – Шанз-Елизе. Арката е построена в знак на почит към всички, които са се били и са загинали по време на Френската революция и войните на Наполеон. Както отвън, така и вътре може да видите изписани имената на известни френски генерали, а така също и места, където французите са постигнали големи победи на бойното поле.

Arc-De-Triomphe-2

Триумфалната арка е проектирана от Жан Шалгрин през 1806г. Може да се каже, че с нея се поставя началото на изграждането на редица забележителности, чиято цел била да предадат едно патриотично послание. Монументът е висок 50 метра, докато самият голям купол е с височина от близо 30 метра. Арката разполага и с по-малък свод/купол, който е с височина от близо 19 метра. До 1982г. Триумфалната арка в Париж се счита за най-голямата такава арка в целия свят, но именно през тази година бива открита Триумфалната арка в Пионгянг.


Наполеон I поръчва изграждането на арката в знак на благодарност към неговата Велика армия. Арката е завършена през 1836г., а през 1840г. тленните му останки минават под нея на път към Дома на инвалидите. Както вече отбелязахме по-горе, арката е построена по дизайн на Жан Шалгрин, който се опитва да представи неокласическа версия на римските арки. Много известни скулптури на Франция участват по време на строителния процес. Сред тях се открояват имената на Жан-Пиер Корто, Франсоа Руде, Аннтоан Етекс и други. В основата на арката могат да бъдат разграничени четири основни скулптурни групи – „Триумфът от 1810г.“, „Съпротива и Мир“, „Заминаване на доброволците от 1792г.“, както и „Мир от 1815г.“. В горната част на арката пък са разположени 30 щита, върху които са гравирани имената на големи военни победи от времето на Наполеон и Френската революция. Върху вътрешните стени на арката, както отбелязахме по-горе, пък са изписани имената на над 600 души, свързани с големите битки на Франция. Имената на тези, загинали в бой, са подчертани.

maxresdefault

Под свода на Триумфалната арка се намира гроба на незнайния войн от Първата световна война. Този монумент бива поставен през 1920г., когато е запален и първият вечен огън в Европа. Пламъкът гори в памет на всички загинали във войните /посветен е вече и на тези, дали своя живот по време на Втората Световна война/, чиито тела не са били идентифицирани. Според справките, вечният огън е бил изгасян само веднъж за толкова много години- при неприятен инцидент по време на Световното първенство по футбол, проведено във Франция през 1998г.

Адрес: Place Charles de Gaulle, 75008 Париж, Франция;

Information

Find More