Площад "Конкорд"

Площад “Конкорд” е може би най-красивият площад в цял Париж. Разположен върху площ от около 84 000 кв.м., площадът предлага на своите посетители красива гледка към булевард „Шанз-Елизе“ от една страна, и Лувърът и градините на Тюйлери, от друга страна.

thumb_339__slideshow_medium

Историята на площад “Конкорд” е доста богата и интересна. Самото изграждане на площада е извършено по заповед на Луи XV, като дълго време площадът представлявал голям осмоъгълник, в чиито краища били разположени различни статуи, символизиращи най-големите френски градове. В центъра на площада била разположена статуя на самия Луи XV. По време на Френската революция обаче същата тази статуя била премахната и на нейно място била поставена гилотина. Именно на този площад биват обезглавени Луи XVI и Мария Антоанета, както и други видни представители на френската аристокрация по това време. По времето на Френската революция площадът е с променено име и се нарича Площад на революцията, като едва през 1795г. отново възвръща своето старо име.


7029809-paris-place-de-la-concorde

Площадът е заобиколен от наистина красиви сгради. Около него са изградени две сгради-близнаци- Сградата на Флота и Хотел Крилон- един от най-известните и луксозни хотели. В центъра на площада е разположен известен египетски обелиск, който е подарък на французите от Мохамед Али Паша. Обелискът е с височина 23 метра и тежи близо четвърт тон. Пренесен е в Париж през 1833г. В близост до площад “Конкорд” е разположена и друга голяма забележителност- църквата „Света Мария Магдалена“, която дори се вижда от самия площад.

Адрес: Place de la Concorde, Париж 75008, Франция;