Лувърът, някога най-големият дворец в света, сега е една от най-известните галерии в света, като е превърнат в дом на хиляди произведения на модерното и класическо изкуство. Лувърът е може би най-посещаваният музей в целия свят, което още веднъж показва неговото значение, а и качеството на изложените произведения. В музеят са изложени над 35 хиляди произведения на изкуството, сред които има такива от Етруския период, Египет, Римски антики, Ислямско изкуство, декоративно изкуство, картини и рисунки. Шедъоври на великите Да Винчи и Делакроа са част от постоянните изложби на музея. В Лувъра е изложена и „Мона Лиза“- вероятно най-известната картина в целия свят, разположена в отделна зала. Тук могат да се видят още творби на Тициан, Рубенс, Пусен и много други.

Afb. 2 Blaise Ducos

Дворецът възниква през Средновековието като укрепление. През 1200г. крал Филип-Огюст разширява кулата, създавайки твърдина, заобиколена от ров. Наричана вече Лувър, сградата била използвана за затвор и арсенал. Заслугата за превръщането на Лувъра в дворец принадлежи на Шарл Пети. По негово искане през 1385г. сградата е превърната в елегантна кралска резиденция. Следващите френски владетели предпочитат други кралски резиденции. Лувърът възвръща кралското си благоразположение при управлението на крал Франсоа I, който го използвал за витрина, на която изложил своите италиански картини. Към края на живота си, у него се зародила идеята за повторно изграждане на Лувъра в ренесансов стил, за да се превърне той в място, достойно за колекцията му, която вече включвала и „Мона Лиза”. Делото му е продължено от Анри II. След смъртта на Анри II неговата вдовица Катерина Медичи мести кралската резиденция в Лувъра. В края на 16 век Анри 4 реализирал плановете на Катерина за дълга галерия, която да свърже Лувъра с Тюйлери. В следващите години обаче Лувърът бива пренебрегнат и лишен от внимание, а Кралят Слънце мести кралския двор във Версай.


monalisa5

За първи път сградата на Лувъра е отворена като музей през далечната 1793г.  по време на Френската революция.  Първият замък на мястото, на което днес се издига Лувърът, е изграден през 12-ти век като крепост, която трябвало да защитава града от нападатели. По-късно тази крепост е превърната в кралска резиденция от Шарл V. През 17-ти век кралската резиденция е преместена и в Лувъра остават да се помещават Кралската художествена академия и Френската академия на науките. След откриването на Лувъра през 1793г. към него са добавени няколко нови музея, сред които се отличават Музеят на Наполеон, Музеят на съвременната скулптура и др. Най-значимата скорошна промяна във външния вид на музея се свързва с проекта „Гранд Лувър“, в резултат на който музеят бива разширен допълнително с отворени нови крила, а в центъра на двореца е поставена стъклена пирамида.

Адрес: Палас де Лувър, Париж 1, Франция;

Information

Find More