Музей на Йожен Дьолакроа

Музеят на Дьолакроа е арт музей, посветен на художника Йожен Дьолакроа, един от най-значимите представители на романтизма. Той се помещава в апартамента, в който художникът се мести през 1857г. и в който обитава до смъртта си през 1863г. Прикачен към Лувъра през 2004г., музеят в момента е дом на богата колекция от произведения на френското изкуство- картини, рисунки, литографии. Със съдействието на японската компания Киношита градината към музея беше наскоро изцяло реновирана и може също да се посети.

1853 Le Christ sur le lac de Génésareth, Huile sur Toile, 50x61 cm

Платната му са вдъхновени предимно от исторически и литературни (от произведенията на Шекспир, Гьоте, Байрон, Скот) сюжети. През 1830 г. под влияние на Юлската революция във Франция, Дьолакроа Рисува велика картина „Свободата води народа“ (“Свобода на барикадите”). Тя изобразява алегоричната фигура на свободата близо до реалните участници във въстанието. След пътуванията си до Алжир и Мароко, Дьолакроа рисува поредица от картини, белязани с екзотичен и романтичен блясък, с чувство за национална идентичност, морал и символи (“Алжирски жени”, 1833г.-34г., „Еврейска сватба в Мароко“, 1839г.).


7337196142_3aab7c9f4b_k

Живописната система на Дьолакроа представлява нова стъпка в развитието на френската живопис. Художникът използва цветът като емоционален израз. Той е един от първите, които използват принцип за разлагане на цветовете, система от допълнителни тонове, цветни сенки и отражения. Той оказва силно влияние върху художниците импресионисти и постимпресионисти, както и върху стила на модерното изкуство на ХХ в.

Адрес: Национален музей Южен Делакроа, 6 Руе де Фюрстенберг, 75 006, Париж

Information

Find More