Бордо

Градът на виното

Герб на Бордо:

800px-Blason_ville_fr_Bordeaux

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Бордо е център на френския регион Аквитания. Разположен е в югозападната част на Франция, от двете страни на река Гарона. Населението на централната градска част на Бордо е малко над 200 000 души, което му отрежда място сред десетте най-големи по население френски града. Заедно с околните градчета и предградията, населението на града скача до над 1 млн. души.

shutterstock_124255273

На снимката: Площад дьо ла Бурс /източник: Shutterstock/;

Бордо е известен в цял свят с едноименното червено вино, от където произхожда и името му. Освен че е може би най-известният лозарски район в целия свят, Бордо се слави и с богато историческо минало, за което могат да се видят достатъчно доказателства. Градът е пълен с архитектурни постройки и паметници на културата, като голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Историята на основаването на града датира стотици години преди Христа и се свързва с келтско племе, което по това време населявало тези земи. Келтите кръстили своето селище Бурдигала. Бурдигала пада под римска власт през 60-та година преди Христа и бързо се превръща в изключително важен римски център, през който преминавала значителна търговия. С отслабването на римската империя обаче градът попаднал многократно под ударите на различни варварски племена- вандали, висготи и франки. Последвали доста бурни години и векове за града. Едва след 12-ти век Бордо отново започнал да процъфтява и то най-вече благодарение на търговията. След 1453г. градът е включен в територията на съвременната френска държава. Несъмнено златният период на Бордо е 18-ти век, когато в града се провежда масово строителство. Изградени са над 5000 сгради в централните части, което променя значително облика на Бордо. Много хора започват да го сравняват с Париж, въпреки че едно подобно сравнение едва ли е толкова уместно. Интересен момент от историята на Бордо е, че градът е бил на няколко пъти столица на Франция. За първи път това става след Френско-Пруската война от 1870г., когато френското правителство се премества от Париж в Бордо, като такива премествания е имало още по време на Първата Световна Война и Втората Световна Война, когато е станало ясно, че Париж скоро ще падне в немски ръце.

shutterstock_565772938

На снимката: катедралата “Свети Андре” /източник: Shutterstock/;

Бордо се откроява с многобройните архитектурни монументи, като именно заради тях и заради техния брой, градът много често бива сравняван с Париж. Когато говорим за историческите и архитектурни монументи на Бордо няма как да не отбележим целият стар град на Бордо, носещ името „Лунното пристанище“. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Голяма част от постройките, изградени в тази част на града през 18-ти век са запазени и до днес. Тук са разположени три известни църкви- „Сен Мишел“, „Сен Съорен“ и самата катедрала на града „Сен Андре“. Те са част от поклоническия път „Сантяго де Компостела“, който започва от Франция и завършва в Испания. В историческия център на Бордо може също да видите впечатляващата сграда на кметството, а така също и най-големият площад в Европа- Еспланд де Кенконс. Бордо разполага и с не малко музеи, в които са представени интересни произведения на изкуствата. Един такъв музей, който си заслужава да се посети, е Музеят на изящните изкуства, където може да видите творби на много известни холандски творци.

Places in Бордо

Find More  

Information

Find More