Базиликата „Свети Михаил“

Базиликата „Свети Михаил“ е една от най-големите забележителности на Бордо. Изградена е между 14-ти и 16-ти век в готически стил и е посветена на Свети Михаил. Самата базилика не впечатлява чак толкова много като външност. Строгият готически стил допринася за това. За сметка на това има какво да се види вътре в базиликата. Насочете своето внимание към амвона, където е представен триумфът на Свети Михаил над дракона. Базиликата разполага и с красиви цветни стъкла, независимо че една голяма част от тях са били унищожени по време на бомбардировките от 1940г. по време на Втората Световна Война.

shutterstock_60246277

На снимката: базиликата и близката кула /източник: Shutterstock/;


Базиликата заслужава да се посети заради намиращата се в непосредствена близост до нея кула-камбанария. Самата камбанария е отделена от базиликата и не е свързана с нея. Кулата е с височина от 114 метра и е изградена през 15-ти век. Интересен факт, свързан с кулата е, че под нея през 19-ти век е открито римско гробище и запазени мумифицирани тела. Достъпът до кулата е възможен няколко месеца в годината, като изкачването до върха си заслужава, защото се открива красива гледка към целия град.

Базиликата „Свети Михаил“ е национален културен паметник на Франция и в същото време е важна спирка на пътя на поклонниците към Сантяго де Компостела.

Адрес: Place St-Michel/Place Meynard, 33800 Бордо, Франция;

Information

Find More