Музеят на изящните изкуства

Музеят на изящните изкуства в град Бордо може да се счита за основан в началото на 19-ти век, когато със специален указ се поставят основите на редица регионални музеи, между които и този в Бордо. Френското правителство изготвило доклад, с който определило изпращането на редица произведения на изкуството до определените музеи. Ситуацията с произведения на изкуството в Бордо след френската революция не била много добра, защото прекалено малък брой творби били спасени и съхранени. Първите доставени в музея творби пристигат в Бордо през 1803г. и 1805г. Творбите били общо 44 на брой, като включвали картини и скулптури. Тук трябва да се отбележи, че една значителна част от тези произведения били дело на Пиер Лакур- фигура, която ще играе в последствие много важна роля за развитието на този музей. Осем картини и две склуптури на Лакур били включени в първоначалната експозиция на музея. Самият Лакур е определен в последствие за куратор на музея.

musee-des-beaux-arts-bordeaux-centre

Музеят на изящните изкуства в Бордо отваря официално врати през 1810г. в бившата къща на Жан-Жак Бел. Красивата сграда, която е била и бивше седалище на Кралската академия на науката, литературата и изкуствата е била реорганизирана от архитекта Ришар-Франсоа Бонфин. Интересно е, че откриването на музея съвпада с едно от големите дарения от творби, което било направено на музея от парижкия златар Франсоа-Луси Дукет- добър приятел на Лакур. През 1814г. Лакур умира, но неговото дело е продължено от сина му. Благодарение на всеотдайната му работа музеят осъществява няколко научни дейности, а така също на бял свят се появява и първият пълен каталог на всички експозиции на музея.


5-Picasso-002-049

В резултат на различните дарения от произведения много скоро мястото в музея става оскъдно и няма свободно място за излагането на всички творби. Дори и преместването на музея в едно от крилата на двореца Рохан не решава проблема. След няколко пожара, които засягат архивите на музея, където са били складирани много картини, градската управа на Бордо започнала да обмисля идеи за разширяването на музея. Архитектът на града дал идеята да се изградят две крила към двореца, които да бъдат свързани с галерия, но в последствие се решило да се изградят само крилата.

През следващите години колекциите на музея продължават да нарастват. Кураторите на музея продължават възприетата политика на запазване на баланс между творбите, получени чрез дарения и тези, закупени от самия музей. Държавата също спомага в това отношение, като насърчава даренията, като именно в резултат на тази политика в музея е получена и една от известните картини на Пикасо „Олга чете“. В момента музеят на изящните изкуства в Бордо има богата колекция от картини на френски и холандски художници. Сред най-известните имена се отличават тези на Анри Матис, Пабло Пикасо, Ригоберто Перез Солер, Тициано Вечелио, Антоан-Жан Грос и много други.

Адрес: 20 Cours d’Albert, 33000 Бордо, Франция;

Information

Find More