Герб на града

Blason_ville_fr_Josselin_(Morbihan).svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове може да видите тук.


Жослен /Josselin/ е град във Франция в департамент Морбиан на Бретан. Отстои на 64 km от Ван и на 81 km от Рен.

Жослен, със своите 3 000 жители, е тих град с дълга история. Прочутият му замък многократно е разрушаван и изграждан наново. От 15 век той е собственост на фамилията Роан, която и до днес живее в него. Из замъка се организират обиколки с екскурзовод, които позволяват да се разгледа интериора му и неговата богато украсена вътрешна фасада, рязко контрастираща на крепостния му външен вид. Резби на животни, както и стилизирани букви за мотото на фамилията Роан – A Plus, допринасят на интересния вид на фасадата. Недалеч се намира Музеят на куклите. Там са изложени над 500 кукли, част от колекцията на собствениците на замъка. Можете да се възползвате от комбиниран билет за замъка и музея.

shutterstock_307088099

На снимката: замъкът Жослен /източник: Shutterstock/;

В центъра на града се издига красивата базилика Нотр-Дам дю Ронсие /Notre-Dame du Roncier/, което в буквален превод означава Мария от къпини. Според легендата през 808г. земеделец открил в един храст къпини статуя на Дева Мария. Оттогава мястото се превърнало в място за поклонение. Според легендата слепотата на дъщерята на земевладелеца била изцерена. Базиликата е построена през 11 век в романски стил, но това, което виждаме днес е резултат от последваща реконструкция в стил пламтяща готика, за което свидетелстват и гаргойлите по фасадата й. За прекрасни гледки над замъка и града можете да изкачите кулата на базиликата.

shutterstock_168619649

На снимката: из Стария град на Жослен /източник: Shutterstock/;

Самият град е изключително приятно за разходка място – с тесни каменни улички и множество полудървени старинни къщи с интересни покриви. Чувството за хармония се допълва от преминаващата през града река Ост. Най-старата част от Жослен е кварталът Сен Кроа. Това име носи и главната търговска улица в града. Обърнете внимание на каменни пейки, които някога са били използвани като сергии от продавачите.

Places in Жослен

Find More