Замъкът Жослен

Замъкът Жослен е като излязъл от приказките замък! Неслучайно е смятан за един от най-красивите в цяла Франция и притежава статут на исторически паметник.

Първият замък тук е построен от графовете на Рен през 1008г. Мястото било идеално както от търговска, така и от военна гледна точка – каменист нос, извисяващ се над долината на река Ост. По това време в града ежегодно се организирало поклонение в църквата Нотр-Дам дю Ронсие, което значително допринасяло за благосъстоянието а местните лордове. През 1080г. Жослен е вписан в местния регистър под името castrum Goscelini, но около 1108 той вече е прочут с наименованието Castellum Joscelini.

14804271431_e5fa22d3cc_k


През 1154г. Одо II, който бил пастрок и регент на младия Конан IV, гаф на Бретан, събрал бретонските лордове и заедно решили да лишат Конан от наследство. В последствие обаче Одо II бил разгромен от английския крал Хенри II. чието помощ и закрила Конан потърсил. Хенри оженил четвъртия си син за единственото дете на Конан – Констанс, херцогиня на Бретан. Впоследствие Хенри II лично пристига да ръководи разрушаването на замъка Жослен през 1168г., чиито земи стават притежание на неговия по-малък брат Жофруа Плантагенет.

josselin-chateau_7637 (1)

Строителство на сегашната крепост започва около 1173. Около 1370 година замъкът Жослен е със значително засилена структура, като са добавени няколко наблюдателни кули. Успоредно с това жилищните помещения са разширени, а реновирането на Жослен продължава до началото на 15 век. След този момент замъкът придобива визията на един красив възрожденски дворец с добре подсилени кули с отличен изглед към реката, с приятна фасада и щедра интериорна украса.

През 1488, херцогът на Бретан Франсоа II (Бретон) превзема замъка и частично го разрушава. Неговата дъщеря Ан Бретанска, съпруга на френския крал Шарл VIII, го връща на Жан II дьо Роан, правнук на Оливие V дьо Клисон, който го реконструира с помощта на италиански строители и архитекти и в знак на признателност към Ан Бретанска поставя на много места нейната емблема.

B059_Chateau_Josselin_innen_Chateau_Josselin_innen

Оттогава до днес замъкът е собственост на херцозите дьо Роан. Въпреки това поради принадлежността си към протестантството те на няколко пъти са принудени да напускат замъка – по време на религиозните войни срещу Анри IV в края на 16 в. замъкът им е отнет и превърнат във военна база на Католическата лига, а през 1629 г. Ришельо в наказателна акция нарежда да бъдат разрушени донжонът и четири от кулите. От 18 в. замъкът вече не е обитаван и по време на Френската революция, а след това при Наполеон I е използван за затвор и склад. Едва през 1822 г. херцог дьо Роан се заема да го реставрира.

Днес замъкът е обитаван от четиринайсетият херцог дьо Роан – Жослен дьо Роан, сенатор и регионален президент на Бретан от 1992 до 2004.