Замъкът на херцозите на Бретан

Замъкът на херцозите на Бретан в Нант, разположен на левия бряг на река Лоара, е мястото, където удивлявайки се от старинните постройки ще научите повече за областта Бретан и нейното управление. Шатото е построено през далечната 1207 година. Било е резиденция на Дука на Бретан между 13 и 16-ти век. Оттогава насам той е собственост на Франция. Днес в приказния замък се помещава Историческият музей на Нант.

 

На снимката: Замъка на херцозите на Бретан от птичи поглед /източник: Shutterstock/;


Тази гигантска конструкция от гранит и бял туф е последният замък на брега на река Лоара, преди достигането й до океана. Забележителните му сгради от 15-ти и 17-ти век ще ви отведат на едно вълшебно пътешествие в миналото. Свидетелство за историята както на Нант, така и на Бретан, Замъкът на херцозите представлява изключителен културен обект, разположен в центъра на града. Класифициран е като исторически паметник през 1862 г.

Замъкът на херцозите на Бретан е най-старият паметник в града заедно с катедралата. От страната на града, той представлява крепост със седем кули, издигаща се на височина от 500 метра. От страната на двора, той е истински дворец, издигнат през 15 век от туф в старинен стил, заедно с други сгради от 16-ти и 18-ти век. Всички тези сгради, изградени от бял камък, със своята елегантност рязко контрастиран с грапавостта на външните стени, които са направени от гранитни блокове, разделени от слоеве от шисти.

shutterstock_244312831

На снимката: дворът на Замъка на херцозите на Бретан /източник: Shutterstock/;

Замъкът е дело на Франсоа II, последният херцог на независим Бретан. Той пожелал да превърне замъка в крепост с цел военна защита срещу кралската власт. Делото му било продължено от неговата дъщеря – Ан /два пъти кралица на Франция/, от Карл VIII и Луи XII. За това свидетелстват множеството изваяни декорации (капандурите на главната херцогска резиденция, герба и лоджии на кулата Златна корона /Golden Crown/), отбелязани от първите влияния на италианския Ренесанс.

След като през 15632г. Бретан става част от Франция, Замъкът на херцозите се превръща в бретонска резиденция на кралете на Франция. По-късно е използван като казарма, военен арсенал, и затвор през 16 и 17 век. В рамките на три века замъкът претърпя множество промени, някои от които неблагоприятни: пожар през 1670 г., експлозия през 1800 г. От 1915 г. тогава насам той е собственост на град Нант.

Адрес: Château des Ducs de Bretagne – Musée d’histoire de Nantes, 4 place Marc Elder, 44000 Nantes;

Information

Find More