Катедралата "Св.Св. Петър и Павел"

Катедралата “Св.Св. Петър и Павел” е римокатолическа църква, построена в готически стил. Строителството й започва през 1434г. и продължава чак до 1891г. Активно работи по катедралата били извършени през средата на 15 век благодарение на просперитета на Нант като търговско средище, както и на отличните дипломатически умения на Жан V в период на политическа нестабилност и конфликт с Англия. Съвременната катедрала започва да се строи  от Гийом дьо Дамартен и Матюрен Роде под ръководството на Жан V, херцог на Бретан. Този строеж е призван да потвърди легитимността на Жан V след Войната за бретанското наследство. На 14 април 1434 година епископ Жан дьо Малестроа слага първия камък на катедралата.

shutterstock_457861312

На снимката: катедралата отвън /източник: Shutterstock/;


Височина на сградата — 63 метра, дължина на кораба  — 103 метра, височина на кораба под сводовете — 37,5 метра. Катедралата има пет портала, дъгите са богато украсени. Фасадата на катедралата е доминирана от двете й високи кули. Тя притежава яколко забележителни характеристики – наличието на външен амвон, предназначен за изнасяне на проповеди пред събралия се площада народ; наличието на пет богато украсени врати, три от които на фасадата и две встрани.

Скромната фасада се компенсира от пищния интериор. Белотата на камъка, резултат от неотдавна завършила реставрация, величествените размери на кораба и пътеките, както и ефекта на огромната вътрешна колона създават готическа атмосфера вътре в катедралата.

shutterstock_445589326

На снимката: интериорът на катедралата /източник: Shutterstock/;

В катедралата са погребани родителите на Ан Бретанска — Франсоа II и Маргарита дьо Фоа. Тяхното двойно надгробие, украсено с алегорични фигури — един от шедьоврите на френската скулптура. Четири алегорични статуи на кардиналните добродетели стоят около надгробието на Франсоа ІІ.

На 26 октомври 1440 година, тук преди екзекуцията се покайва маршалът на Франция Жил дьо Ре, влязъл в историята като Синята брада.

През главният портал на катедралата влиза крал Анри IV Бурбон, пристигнал в града, за да подпише знаменития за Франция Нантски едикт през 1598 година.

Катедралата е отворена за посещение от понеделник до събота: 9.00 – 19.00 и  в неделя: 10.00 – 19.00.

Адрес:  7 Impasse Saint-Laurent, 44000 Nantes, France;