Герб на града

600px-COA_fr_Vannes_56.svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите тук.


Ван е град, разположен в залива Морбиан. В миналото той е бил резиденция на градовете на Бретан. Средновековният център на Ван е съхранил своето архитектурно богатство, включително красивите укрепления от 13 век, живописните стари квартали с полу-дървени къщи и катедралата Сен Пиер, построена между 13 и 18 век.

shutterstock_497594464

На снимката: старите градски стени /източник: Shutterstock/;

shutterstock_8135893

На снимката: Старият град /източник: Shutterstock/;

Ван е вълшебно място, където морето, земята, небето се смесват в променящия се и необичайни пейзажи. Градът е основан от римляните, които победили венетите през 56 пр.н.е. Едва тогава армиите на Юлий Цезар най-накрая успели да завладеят Арморика – област, обхващала полуостров Бретан на запад и бреговете на Нормандия на север. След победата на римляните, част от венетите били избити, а друга част поробени. Римляните основали град, който нарекли Дариоритум. От 5-ти до 7-ми век останалите гали били асимилирани или прогонени от вълни от британц, бягащи от саксонските нашествията на Великобритания. След разпадането на Римската империя през 5 век, името на града били сменено на Венетис. Древният граф бил изоставен и нов бил развит до него. През 1532г. тук отсяда Франсоа I, който бил дошъл, за да подпише мирният договор между Брета и Франция, в резултат на който Бретан станал френска провинция.

shutterstock_611851832

На снимката: част от пристанището на Ван  /източник: Shutterstock/;

През втората половина на 19 век за просперитета на Ван спомага железницата, открита през 1862 г. Градът е слабо засегнат по време на Втората Световна Война.  Днес той се е превърнал в предпочитано от туристите място със запазения си исторически център и близостта си до залива Морбиан.

shutterstock_522877852

На снимката: из уличките на Ван /източник: Shutterstock/;

Разходката из стария град на Ван, изграден предимно през 16 век, е истинско удоволствие. Можем да поставим под въпрос историческата достоверност на ярко боядисани къщи 15-ти век, но те са толкова красиви, че няма да се оставим да бъдем разсейвани от исторически неточности. По някои от къщите може да бъде видяна изящна дърворезба – най-известната от тях е дърворезба на мъж и жена, известна като “Ван и съпругата му”. Този дом от 16 век е значително променян през вековете – главно с добавянето на големи прозорци и магазин отпред – но все още е много очарователен. На партерните етажи на къщите има богат избор от магазини, бутици и кафенета, така че никога не е трудно да се намери къде да починете за малко. Недалеч се намира катедралата на Ван, представляваща интересна смесица от архитектурни стилове.