Площад “Масена” е основният площад на град Ница. В миналото площадът въобще не е съществувал, като на това място е преминавала река. Преди запълването на реката е имало малък мост, който практически се е явявал основната връзка между стария и новия град на Ница. След построяването на площада, той бил разделен на две части- южна и северна. След 80-те години на 20-ти век, когато казино “Масена” било разрушено, площадът увеличил своите размери.

shutterstock_596178719

На снимката: площад Масена /източник: Shutterstock.com/;


Днес площад “Масена” е социалното сърце на Ница. Разположен между Стария и Новия град, той е заобиколен от множество магазини, кафенета и ресторанти. Площадът седи на кръстопът на няколко главни булеварда, включително Grand Avenue Jean Médecin. Местните хора се стичат тук на път за училище и работа. Старите сгради около площада, са боядисани в червено със сини капаци, които са типични за района. Големите каменни арки отвеждат до магазините и ресторантите, включително и Galeries Lafayette. Фонтанът е единият край на площада изобразява истории от гръцката митология, със 7-метровва статуя на Аполон в центъра.

shutterstock_296955062

На снимката: фонтанът на площад Масена /източник: Shutterstock.com/;

Съвременната инсталация, идея на каталонския художник Хайме Пленса /Jaume Plensa/ е особено атрактивна през нощта, когато седемте статуите са осветени в ярки цветове. Високи стълбове по трамвайната линия държат статуи на коленичили мъже, които представляват седемте континента. Фонтанът и сградите около площада също са осветени през нощта.

През последните години, след като общината на Ница решава да изгради трамвайната система като част от градския транспорт, част от линията преминава именно през площад “Масена”. Това води до нова реконструкция на площада, който бива осъвременен и в същото време облагороден с множество дървета. Площадът винаги е бил център на живота в Ница, като той е и мястото, където са се провеждали и все още се провеждат множество събития. Тук се провеждат концерти, като с този площад са свързани с карнавалът през февруари, както и летните фестивали. Площад “Масена” е разположен на много стратегическо място- в близост до „Променад Дез Англе“, Старият град, както и градините на Алберт I. Наблизо минават някои от най-важните пътни артерии на Ница.

Информация за точното разположение на Площад „Масена“  може да намерите на този линк