Приказка от Франция

Герб на града

Blason_Etretat.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Етрета е малък град в Нормандия, разположен на брега на Атлантическия океан. Мястото е известно е отвесните си  бели скали, както и с трите масивни естествени каменни арки, сформирали се под натиска на силните морски вълни. Изумителната красота на Етрета вдъхновява множество хора на изкуството. В известно място го превръща Льо Фигаро – Алфонс Кар, но преди той да донесе величието на красивата местност, редица велики художници, като Курбе, Матис и Дега идват тук, за да творят. Самият Гид дьо Мопасан дори избира града за свой дом, а Виктор Юго винаги е демонстрирал привързаността си към белите скали.

shutterstock_623705057

На снимката: Етрета /източник:Shutterstock.com/;

Природата на Етрета (Etretat) омагьосва всеки посетител. Местността, където днес се издига съвременният град, е известно като Алабастровия бряг. Името идва от внушителните скали, привличащи стотици хиляди туристи всяка година. Лятно време районът е шумен и оживен курортен комплекс, докато през зимата е значително по-спокойно.

Красивата западна арка носи името Фалез Давал. Тази скална кухина се получава под натиска на бурните морски вълни върху меката скала, която по своето естество е креда. Друга забележителност тук е Иглата, която може да видите ако се изкачите по специалната пътека до върха на арката, където освен на Иглата ще можете да се полюбувате и на красивата гледка на целия скалист регион. Острата скала се издига самостоятелно над водата, отделена от сушата, достигайки височина от близо 700 метра.

shutterstock_623705054На снимките: Етрета /източник:Shutterstock.com/;

Емблематичен за града е малкият параклис, построен на върха на източната скала – Фалез Дамон. Зад храма има и малък музей. Непосредствено до него е построен специален паметник в чест на пилотите Коли и Нюнжесер, които първи се опитват да прелетят Северния Атлантик. За нещастие усилията им не се увенчават с успех и те изчезват безследно някъде в района на Етрета.

Повече снимки от Етрета може да видите в нашата Галерия: