Църквата Света Катерина

Първоначално замислена като временна структура, този изключителен дървена църква е построена от местни корабостроители в края на 15 и началото на 16-ти век, след като му каменният й предшественик е разрушен по време на Стогодишната война.

shutterstock_603312974На снимката: църква „Света Екатерина” /източник: Shutterstock.com/;

Църквата е посветена на Света Катерина от Александрия, както е видно от дървена скулптура над верандата на камбанарията, която разделя двете главини. Тя е показана държаща колело и меч. Първият кораб е най-старата част на сградата, датираща от втората половина на 15-ти век, построена веднага след Стогодишната война. Той е построен по модел на пазарна зала, с използването на военноморски строителни техники, които създава впечатление за обърнат надолу корпус на кораб. Тогава камбанарията е построена на известно разстояние, така че сигурността на енориашите не била застрашена в случай на пожар. Действително камбанарията привличала мълнии поради височината и местоположението си. През 16-ти век е добавен вторият кораб, чийто свод бил като дървените сводове на скромни готически църкви. Тази втора част била доста закръглена и не прилича на корпус на кораб. По-късно, допълнителните ниши били добавени към двете главини.


shutterstock_549953260На снимката: църква „Света Екатерина” /източник: Shutterstock.com/;

Известните “Майстори на брадвата” от военноморския двор в града създали сградата без да използват триони, подобно на техните нормански предшественици и подобно на викингите преди тях. Гредите, използвани за създаването на колоните на кораба и на страничните стени, били с различна дължина, защото не били останали достатъчно дълги дъбови дървета. Също така някои от тях имат каменни основи, някои по-високи, други по-ниски, а някои изобщо нямат основа. Църквата е частично покрита с кестенови летви.

Важно е да се отбележи, че класическият орган идва от енорията Св Винсънт, Руан, а балконът в ренесансов стил е украсена с музиканти. Витраж от 19-ти век украсява прозорците на източния хор.

Адрес: Rue des Logettes, Honfleur