Църквата "Жана д'Арк"

Църквата “Жана д’Арк” е посветена на една от най-известните светици на Руан, а именно Жана д’Арк. Това селско момиче от Лотарингия е забелязано за първи път, когато пристига в Шинон и разпознава дофина Шарл Седми сред група царедворци. Тя твърди, че гласове от небето са й наредили да го спаси. Именно тя повдига духа на френската войска, която успява да отблъсне англичаните след продължилата една седмица обсада на Орлеан. Поредица от злочести събития довеждат до залавянето на Жана д’Арк от англичаните, които я съдят като вещица и я изгарят на клада в Руан на 30 май 1431г. През 1920г. тя е канонизирана като светица.

shutterstock_615381461На снимката: Църквата “Жана д’Арк” /източник: Shutterstock.com/;

Едва през 20 век градът решава да почете живота на Жана д’Арк с построяването на църква през 1979г. Тази църква е издигната на мястото на енорийската църква “Сен Винсент”, която е безвъзвратно унищожена от бомбардировките през Втората Световна Война. Предизвикателство пред строежа било в дизайна на новата църква да бъдат включени витражи от старата църква, които избегнали разрухата и били съхранени в склад. Архитектът трябвало да отдаде почит и на средновековния пазар, който някога заемал площада пред църквата. Конкурсът за избор на проект, бил спечелен от Луи Аретч /1905-1991/. Неговият проект се отличавал със интересната комбинация от християнски символи и изчистена модерна естетика.


shutterstock_555335215На снимката: Църквата “Жана д’Арк” /източник: Shutterstock.com/;

Покривът на църквата наподобява обърнат викингски кораб. Деликатната облицовка определено изглежда скандинавска. Трябва да обиколите цялата сграда, за да видите всички интересни контури на многопластовия покрив. Интериорът на църквата продължава формата на обърнат кораб посредством дървени греди, които се огъват драстично. Вътрешността на сградата е прекрасно осветена от меката светлина, навлизаща от спасените от 16 век прозорци. Задните прозорци са оформени като риби – добре известен християнски символ. Едно от най-емоционалните места в църквата е светилището на Жана д’Арк. Там е поставена фигурата на безлика жена, обхваната в пламъци. Жана не е показан с емблематичната си броня, но по-скоро като послушен мъченик.