Съдебната палата

Руан може да е известен със своите готически църкви и стотиците полу-дървени къщи, но те не могат да засенчат забележителната сграда на парламента на Нормандия.

Обширният комплекс на Съдебната палата е един от редките примери във Франция за държавна сграда, построена в готически стил през епохата на Средновековието. Някога тук е заседавал Парламентът на Нормандия. Думата “парламент” е подвеждаща, защото тук никога не са били провеждани дебати. Тук обаче е заседавал Върховният съд на Нормандия.

shutterstock_637030321На снимката: съдебната палата /източник: Shutterstock.com/;


Само западното крило в ляво на фасадата е наистина в готически стил. Това най-старата част на сградата, издигната от 1499г. и известна като “Нови Хали”. Близък поглед върху декорацията разкрива множество готически характеристики: плетени зъбери, гаргойли, четири центрирани арки, статуи и пламтяща балюстрада с преплетени розетки в основата на покрива. Централната част на сградата, издигната през 16 век, е смесица между готика и ренесанс. Декорациите са по-финни от западното крило и балюстрадата е коренно различна. Дясното крило е нео-готически стил от 19-ти век, която заменя класическата фасада. Фасадата откъм улица Жана д’Арк, макар и елегантна, датира от 19-ти век, както и часовниковата кула.

Вътре, стълбището на западното крило, което води до Прокуратурата, не датира от 15 или 16 век. То е добавено през 20 век и е построено в нео-готически стил. То води до внушителната Зала на Прокуратурата. Прекрасният облицован таван е широк 16.5 метра. В края на залата можете да видите бюрото, от което е изнасял своите пледоарии Пиер Корней, в когато е бил адвокат. Известният френски писател е роден в Руан и е живял на улица Rue de la Pie 4 цели 56г.

По време на Втората Световна Война съюзническите сили бомбардират Руан. Покривът и зъберите на Съдебната палата за разрушени. Остава само каменната част на сградата. Сериозна реставрация е предприета, за да се възвърне предишната й слава.

 Адрес: 36 rue aux Juifs, 76600;

Information

Find More