Сен Реми дьо Прованс

Герб на града:

600px-Blason_de_la_ville_de_Saint-Rémy-de-Provence_(13).svg

Местоположението на града спрямо други френски градове можете да видите тук.


Сен Реми е китно пазарно градче, сгушено в подножието на Алпилес сред обширни житни поля, осеяни с червени макове.

Първите, които построили селище на това място, били римляните. Мястото имало важно значение, тъй като оттук минавал Виа Долмиция – пътят, който свързвал Италия с Испания. В близост до днешен Сен Реми има множество останки от римско време. Южно от града се намира Гланум – един от най-известните древноримски градове в Европа. Археологическият комплекс се състои от две части – Les Antiques и Glanum. Археолозите вярват, че разкопаната част е само една шеста от общата площ на някогашния град.

shutterstock_326406791

На снимката: Les Antiques /източник: Shutterstock.com/;

Една от отличителните забележителности в Les Antiques е Триумфалната арка, издигната по времето на император Август. Тази арка бележи входа към града. Украсена е с баралефи, изобразяващи завладяването на Галия от Цезар. Тук можете да видите и най-добре съхраняваният мавзолей от времето на Древен Рим – Mausolee des Jules, датиращ от периода 30-20г. пр.Хр. Построена е от богата римска фамилия в чест на няколко от членовете й. Украсен е с барелефи, на които са изобразени военни и ловни сцени. По-впечатляващата част от комплекса е Гланум. Приложеният от римляните градоустройствен план е характерен за всичките им по-големи градове – долен, среден и горен град. В долния град се намирали термалните бани и красиви вили. В средния се издигали базиликата и храмовете. В най-високата точка имало тясно укрепление с със стени, които да защитават постъпите към града.

DSC03612JPG

DSC03614JPG

Сен Реми е тясно свързан с Винсент Ван Гог. През 1888г. той рисува тук 150 от своите картини. Тук се намират църквата и параклисът Сен Пол дьо Мазол /St.-Paul-de-Mausole/. Художникът доброволно постъпва в Сен Пол след като отрязва ухото си и остава там от май 1889г. до май 1890г. Тази една година се оказва най-екзалтирания и плодотворен период за него. Именно тогава той Ван Гог създава едни от най-прочутите си творби – “Звездна нощ”, “Житно поле с кипариси”, “Маслинова горичка” и “Жълто небе с ярко слънце”, всички от тях нарисувано покрай пътя, който води до комплекса.

Подобно на Арл, другия град в Прованс, където Ван Гог е творял, Сен Реми също не закупува нито една от картините му приживе. За да се “реваншират”, двата града предлагат т.нар. Пътеки на Ван Гог. Следвайки пътеките, вие може да откриете локациите на много от картините на известния творец, всяка от които е белязана с репродукция на оригиналната картина. Информация за пътеката, както и нейна карта, можете да получите в Туристическото бюро на Сен Реми, намиращо се на  площад Jean Jaurès.

DSC03667JPG

rsz_dsc03694

Градът е много привлекателен и има типично провансалски вид. Централната част на Сен Реми изобилства от плантови дървета, изискани бутици, стари фонтани и сенчести площади. Паметни плочи увековечават историческите забележителности, сред които е и къщата на Нострадамус. В Музея на Алпилес са представени природните красоти на Алпилес, както и тези, които са дело на човешка ръка. В посветения на Ван Гог музей са представени репродукции и различни слайд-шоу презентации, свързани с художника.

Ако посетите Сен Реми в сряда, ще уцелите пазарния ден в града. Пазарът се разпростира от зоните за паркиране и площадчетата около северната и западна част на града, ограждайки историческия му център. Ако обичате тълпи от хора и множество сергии, сряда е вашият ден. Кафенетата и ресторантите са препълнени, но атмосферата си заслужава.

DSC03586JPGАко посетите Сен Реми в сряда, ще уцелите пазарния ден в града. Пазарът се разпростира от зоните за паркиране и площадчетата около северната и западна част на града, ограждайки историческия му център. Ако обичате тълпи от хора и множество сергии, сряда е вашият ден. Кафенетата и ресторантите са препълнени, но атмосферата си заслужава.

 

Places in Сен Реми дьо Прованс

Find More  

Information

Find More