Долината на река Лоара

Река Лоара е най-дългата река във Франция. Нейната дължина е 1012 километра. Реката извира от Севен и тече през градове като Невер, Орлеан, Тур и Нант, за да достигне до Бискайския залив и Сен Назер. Макар че в продължение на векове е била важен път за търговия и комуникация, днес реката е значително по-плитка и затлачена с тиня, поради което вече не е плавателна.

shutterstock_469223510

На снимката: замъкът Шенонсо /източник: Shutterstock.com/;


Често я наричат „Градината на Франция“, защото по течението на реката са разположение големи лозови масиви. Още преди новата ера хората обитавали тези земи започнали да изсичат гората по протежението на реката и да обработват земята. Дълго време тези земи били заселени от келтите, докато през 56 година преди Христа Юлий Цезар не завоюва тези територии и не ги включва в състава на Римската империя.

Река Лоара играла важна роля в събитията на континента през Средновековието. По време на стогодишната война между Англия и Франция, реката служила като граница между двете държави. Важен исторически момент в тази война била битката за град Орлеан, разположен на река Лоара, където на историческата сцена се появява фигурата на Жана Д‘ Арк.

shutterstock_87289165

На снимката: замъкът Виландри /източник: Shutterstock.com/;

Днес районът на Лоара се разделя на два административни области: Център и Пеи дьо ла Лоар. Столица на Центъра е град Орлеан. Областта включва още Тур на запад и Бурж на юг. В Центъра се намират и обширните житни ниви на Бос, както и горите на Солон, някога любимо място за лов на френските крале. Пеи дьо ла Лоар започва на запад от Тур и обхваща Анже, Льо Мон, столицата на областта – Нант и Ванде на юг.

shutterstock_17048656

На снимката: замъкът Азе ле Ридо /източник: Shutterstock.com/;

Средното течение на река Лоара е известно като „Долината на Лоара“ и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Много често за обозначаването на тази част от реката се използва и израза „Долината на кралете“. Причината за това се корени в богатото историческо наследство, което може да бъде открито тук и което намира израз най-вече в многобройните красиви замъци, построени в този район. През Средновековието долината на Лоара била любимо място за развлечение на крале и благородници. По-късно долината се превръща в люлка на френския ренесанс. Днес пищните дворци и аристократични градини са сред най-известните забележителности на Франция.

Places in Долината на река Лоара

Find More