Долината на река Мозел

Долината на река Мозел с право е считана за един от най-красивите речни ландшафти в Европа. Меандрите на реката и  зеленината наоколо карат дъхът на всеки посетител да спре, уверявайки се колкото страхотно нещо е природата. Долината на Мозел е живописно издълбана между възвишенията Айфел и Хунсрук. Отляво и отдясно се разпростират терасовидно разположени лозя, облени в лъчите на слънцето. До тях са сгушени градчета и селца с крепости, които те приканват да ги посетиш. Като визитна картичка на това райско място са се утвърдили мекият климат, постоянно сменящите се пейзажи, дървените маси, ухаещите лучници и радващи се на живота хора с чаша ризлинг в ръка.

dsc01503jpg

Долината на Мозел е много повече от омагьосваща природа и просто релеф. Тук е писана немалка част от историята на Германия. Именно тук са положени основите на най-стария град в страната – Триер. Точно тук се намира и най-старото лозарско селище – Ноймаген, с най-стария винарски кораб, както и най-старата мелница, северно от Алпите.


Едно от нещата, с които Долината е прочута, е виното. Именно тук се отглежда сортът Ризлинг. Около 40 % от лозята се намират по бреговете на реката, а останалите 60 % са по терасираните възвишения. Тук се намира и най-стръмното лозе на света – Bremmer Calmont, чийто наклон е 65 градуса. Най-големият производител на вина в света е Мозел-Саар-Рувер. На площ от 9086 ха са разпръснати лозя, от които на година се произвеждат 850 000 хектолитра вино, най-вече бяло.

dsc01579jpg

Долината на Мозел не предлага само качествено вино, но и възможност на човек да се докосне до една наистина богата култура. Тук могат да бъдат посетени множество замъци, изглеждащи сякаш са излезли от приказките. Сред тях особено популярни са Елц, Кохем и Бернкастел Кюз. Най-ефектният начин да се разгледа долината на Мозел е чрез романтично пътуване с кораб. Задължително човек трябва да се качи и на мозелските възвишения, които предлагат незабравима гледка към речния ландшафт.

dsc01359jpg

Places in Долината на река Мозел

Find More