Герб на града

184px-deu_worms_coa-svg

Местоположението на града спрямо останалите немски градове можете да видите тук.


Вормс е град, разположен в провинция Рейнланд-Пфалц, западна Германия. Поради положението си между планините Донерсберг и Оденвалд, Вормс е сред най-топлите и сухи градове в Германия. Количеството валежи е сравнимо с това в Йерусалим. Градът се намира в непрекъсната конкуренция с Кьолн, Аугсбург и Трир за титлата “най-стар град в Германия”.

7707293622_a624d8dc81_k

Действително Вормс е град с богато историческо минало. Скотовъдци и фермери обитавали областта още пред 5 000г. преди Христа. На възвишение близо до града са открити гробове от различни епохи, част от които датират от Бронзовата епоха. Счита се, че Вормс е построен от келтите, които са му дали името Борбетомагус – земя на Борбет. След тях около III-IV век по земите на днешния град идват римляните, който пък го кръщават Civitas Vangionum. През V век германското племе бургунди за кратко създават свое кралство край Вормс преди да бъдат пометени от хуните, предвождани от Атила. Историята им е в основата на анонимния епос от 12 век “Песен за нибелунгите”, вдъхновила Вагнеровия “Пръстен на Нубелунгите”.

4040352439_d0136e5d80_b

Сред владетелите, управлявали днешен Вормс, е император Карл Велики, който го превръща в своя зимна градина. Между 12 и 16 век властта над областта си оспорват различни епископи и градски управници. През 1521г. именно тук Мартин Лутер защитава тезите си пред император Карл V, а градът става център на Реформацията. През 1689 г. Вормс е разрушен от войските на Луи XIV и е френско владение от 1792 г. до 1814г.. През Втората Световна война градът е почти напълно разрушен.

В центъра на стария град се извисява романската катедрала “Свети Петър”, където Мартин Лутер е призован от императорския парламент и призован да се откаже от еретичните си убеждения. Западният хор, по традиция запазен за императора, е пищно декориран. Създаденият от Балтазар Нойман през 18 век олтар краси източния хор. Недалеч от катедралата се намира и паметникът на Лутер, който изобразява реформатора сред негови съмишленици.

26946870505_cab7169ec0_k

Интересна забележителност на града е старият еврейски квартал. До Втората световна война Вормс е една от най-старите еврейски общности. Днес в града все още съществува синегогата, която е построена през XI век и разрушена през 1938 г., но след това отново възстановена.