Замъкът Елц е средновековен замък, излязъл сякаш от някоя приказка за принцове и принцеси, сгушен сред хълмове между Кобленц и Триер. Заобиколен е от девствената природа на Елцбахската долина – там, където река Мозел навлиза в областта Айфел. През 1268 г. замъкът е собственост на фамилията Елц, разделяща се на три клона – Кемпених, Рюбенах и Родендорф. Всеки от тях започва да застроява притежаваната от него част, което довежда до архитектурното разнообразие на Елц.

Замъкът е дом на фамилията Елц вече тридесет и три поколения. Разположен на хълм, със заострени кули и дърворезби от времето на Тюдорите, той е първообраз на средновековните замъци и хранилище за огромна колекция от антики, картини и оръжия.

dsc01393jpg


До Елц може да стигнете по две туристически пътеки, като изходните пунктове за тях са Мозелкерн ( Moselkern) и Карден (Karden). До местността може да стигнете лесно с железопътен транспорт, като всички влакове от Кобленц или Триер спират тук. Естествено може да стигнете до замъка Елц и с кола, като има изграден специален паркинг, разположен непосредствено до параклиса “Св. Антоний”. След паркинга следва изкачване нагоре към двореца, а разстоянието до него е около 800 метра. Има и автобусче, което срещу едно евро и половина ще ви качи до приказния дворец.

В замъка Елц определено има какво да се види. Замъкът се различава от повечето други замъци в Германия поради факта, че остава незасегнат от всякакви войни и никога не е бил превземан от врага. Архитектурата му е несравнима и е запазена голяма част от оригиналното обзавеждането от преди 8 века.

Schlafgemach

За посещение днес са отворени домовете на Рюбенах и Родендорф. Първият се извисява на цели осем етажа. Обиколаката из него започва от хола, който по времето на Романтизма е превърнат в Оръжейна. Стените са окичени с рицарски брони, шлемове, мечове, алебарди, основно от ХV-ХVI в. Най-стари са стрелите от обсадата през ХIV в., които защитниците обвивали в напоен със смола плат от лен, палели ги и ги пращали нощем срещу враговете. Особено впечатляващи са турските оръжия. Те били донесени като трофеи след битката при Виена, където османците биват разгромени. В сраженията там е участвал представител на рода Елц.

Ankleidezimmer

Тясна вита стълба ще ви отведе до Долната зала. Интериор й е изработен в духа на аристократичните вкусове от началото на ХV в. Мощните дъбови греди и камините са запазени в оригинал. Стените са окичени с фламандски гоблени и картини от ХV-ХVI в, сред които блести платното “Мадоната с Младенеца и гроздето” на Лукас Кранах-старши. Следващата спирка от обиколката из замъка е Горната зала. В нея са запазени фрески от ХV-ХVI в. В специалнo издаден навън еркер е разположен миниатюрен параклис, поръчан от Хуго фон Елц. Уникално е леглото с балдахин от 1520 г., с изрисувани сцени на лов, рицарски турнири и семейните гербове.

traxxx-schloesser-deutschland-elz-rittersaal

Родендорфският дом заема цели 10 етажа. В него се намира Изборната зала, в която са се събирали седемте велики курфюрсти при избора на немските крале. Двама от рода Елц достигнали тези най-високи санове – Якоб, архиепископ на Трир (1567-1581), и Филип Карл, архиепископ на Майнц (1732-1741). Техните портрети са окачени на видни места в тази стая.

Следва Голямата зала, която е най-просторното помещение в замъка. Тя била създадена да събира Семейния съвет на трите клона на фамилията. В тази зала били обсъждани важни въпроси, сред които отбраната на крепостта. Маските на глупци по стените символизират свободата на словото, а розата е алегория на мълчанието, което трябвало да се пази след напускането на залата. Най-пищното помещение в Елц е Знаменната зала, където устройвали големите тържества. В него е забележителен красивият късноготически свод, каквито е имало само в най-благородните замъци. Разходката в Замъка завършва в Родендорфската кухня,построена през 1500 г. В нея разглеждам огромната пещ с куки, на които опушвали прочутите немски колбаси.

dsc01359jpg

Адрес:Gräflich Eltz’sche, Kastellanei Burg Eltz, Burg Eltz 1, 56294 Wierschem, Germany
Телефон: +49 2672 95050-0
Факс: +49 2672 95050-50
E-mail:   burg@eltz.de

Information

Find More