Най-старият немски град

Герб на града

738px-trier_rheinland-palatinate_germany_coa-svg

Местоположението на града спрямо останалите немски градове можете да видите тук.


Трир е град, разположен в близост до границата с Люксембург. Той се гордее с архитектурно-историческото си наследство. Благоприятното му местоположение сред лозята на Мозел и спокойната, улегнала атмосфера, го правят най-интересния град в Рейнфланд – Пфалц.

Трир е един от най-старите градове в Германия. Латински надпис на една от къщите на централния площад в града гласи следното: “Трир е с 1 300 години по-стар от римляните”. Градът е основан през 16 век преди Христа под името Аугуста Треверорум. Без значение дали това е най-старият град в Германия, едно е сигурно – Трир е получил ранг на град още по времето на римляните. Римските императори, по-късно епископите, курфюрстите и гражданите са дали своя отпечатък върху Трир. Тук можете да видите редица архитектурни паметници от световно значение. Много от тях от 1986 г. са част от културното наследство на ЮНЕСКО.

start_07

Още с влизането в града няма как да не забележите остатъците от римското наследство. Към центъра на града ви отвежда голям каменен мост, издигнат още по римско време, реконструиран в сегашния си вид през 1343г. Величествената структура се поддържа от 13 арки.

Най-голямата забележителност на града е Черната порта. Името й идва от настоящия цвят на камъните, от които е построена. Първоначално те били бели, но в резултат на вятъра и дъждовете, потъмнели. Височината й е 30 метра, а ширината – 36м., превръщайки я в най-голямото входно съоръжения в Западната Римска Империя.

14975184666_c973cc7ce5_k

В Трир са съхранени множество произведения на изкуството, всяко от които разказва вълнуваща история. Черната порта, амфитеатърът или прочутите императорски терми, в които римляните са се наслаждавали на живота, останките от термите Барбара от 2-ри век и също толкова античният римски мост, който и днес се използва като важна пътна артерия, свидетелстват за този пищно изграден град през Античността. Сред архитектурните шедьоври на средновековието са катедралата „Св. Петър“, най-старата в Германия, и ранно готическата църква „Либфрауенкирхе“.

saint-peter-cathedral

В Трир може да се насладите на вкусна кухня, върху която ясно личи френско влияние. Прекрасни ресторанти предлагат кулинарни деликатеси на международно равнище. Посещението ви тук не би било пълно, ако не отпитате от местни вина. Това е един от 13те винарски райони на Германия, където се произвежда първокласно вино. Винарите в района привличат посетителите чрез различни празненства, най-известното от които е Вайнкултурцайт (WeinKulturZeit). Този празник трае цял месец, обикновено през май. В и около Трир по това време се предлагат всякакви лакомства – достатъчна причина да се чувствате превъзходно в продължение на цял месец.

maxresdefault

Забележителностите на Трир обаче не се изчерпват само до тези от римско време. Върху града са оставили своя отпечатък много и различни епохи. Сърцето на Трир е площад “Хауптмаркт”. На него могат да бъдат видяни множество цветни къщи, цветя, фонтани и магазинчета. Наблизо е Средновековният пазар и прочутата Червена къща, принадлежала в миналото на Гилдията на пекарите. Не пропускайте още бенедиктинското абатство „Св. Матиас“ и обитаемите кули като Франкентурм и Турм Ерузалем. Ще имате и добрата възможност да се насладите на впечатляващия макет на града в градския музей Симеонщифт или да разгледате антични находки и мозаечни настилки в Рейнския античен музей.  Трир е родно място на Карл Маркс – един от най-големите германски мислители и философи. Струва си да се посети родната му къща.

 3275490353_b9e94dbf41_b