Долината на река Рейн

Река Рейн извира от Алпите и по пътя си до Северно море минава шест държави и внушителното разстояние от 1320 км. Реката винаги е била важен търговски и културен път. Днес тя се слави като една от най-предпочитаните от туристите дестинации в Европа. Красотата й е възпята от множество поети, сред които и самият Байрон, а художници като Търнър са опитали да уловят променливите й настроения. Оживени пътища и ж.п. линии преминават от единия на другия бряг. По самата река плава непрекъснато плават съдове – както бели туристически кораби, така и големи колони от шлепове.

rhine-river-germany

Най-големият приток на Рейн е река Майнц. Захранвана от нея, Рен минава покрай градовете Майнц и Висбаден. В тази част на реката растат красивите лозови масиви на Рейнгау. По-нататък реката тече бавно, широка почти километър. При град Бинген реката завива на север и се вклинява  между Таунус вдясно и планината Хунсрюк вляво. Дълги години възвишенията, които били формирани от твърда скала, криели опасни рифове по речното дъно. През 19 век с помощта на експлозиви бил оформен безопасен плавателен път. Все още обаче през мястото, известно като Бингинската цепнатина, трябва да се минава с повишено внимание.


Една от известните забележителности по Рейн е Мишата кула, построена през 13 век като пункт за събиране на такси от речното корабоплаване. Реката била богат източник на приходи за осъществяващите контрола. Това е и една от причините за големия брой замъци край Рейн.

28293509823_3314942a1f_k

Надолу по течение, от левия бряг се издига замъкът Райнщайн. Днес той е изцяло реставриран до ренесансовия си блясък. Замъкът е частна собственост на известен оперен певец. Особено впечатляващи са градините и великолепната гледка, която се разкрива от тях.

На десния бряг на Рейн се издига Гутенфелс, построен около 1200 година, а от 1257 година собственост на фамилия Фалкенщайн. Този замък е един от най-ценните и важни примери в средновековното строителство за т.нар Хоенщауфен военни имения и жилищна архитектура.През 1504г. замъкът попада под обсадата на ландграф Вилхелм от Хесен. Обсадата продължила цели 39 дни, но въпреки това Гутенфелс не бил превзет. Именно тогава името на замъка окончателно е променено на Гутенфелс, което в превод означава “твърда скала”. Крепостта е основно реконструирана между 1889 и 1892 година. Тази реставрация спасява Гутенфелс от тотално унищожение, като в началото на 19 век някои фундаментални части от конструкцията като дограмата и зидарията, са били разпродадени на търг. В момента в замъка Гутенфелс функционира едноименният хотел, който предлага на своите посетителите невероятно и истинско пътешествие назад във времето.

7731341320_eb519a0e90_o

Недалеч от Гутенфелс се намира известната скала Лорелай – огромна канара на 130м. на водата. Според преданието по тези места живеела красива русалка. Макар и красива, русалката била опасна. Паднела ли нощта, тя сядала на скалата, решела дългата си златиста коса и пеела. Чуели ли песните й, моряците, които минавали оттук губели разсъдъка си, а корабите им потъвали. Младият й смел войн Роналд, син на пфалцграфа на Рейн, също чул за Лорелай и нарочно отишъл край скалата през нощта. И се удавил, също като предшествениците си. Когато научил за смъртта на наследника си, пфалцграфът решил да убие русалката. Потеглил към нея с голям и добре въоръжен екипаж. Обкръжили я. Лорелай обаче се спасила, като извикала на помощ баща си – самата река Рейн. Той вдигнал страховита буря и я прибрал при себе си.Оттогава никой не е виждал омайната девойка. Германците обаче твърдят, че в някои нощи сякаш долавят нежен глас, който още пее чудни песни.

im1622-hr

7691460460_cd8f62bc8c_k

Тук се намират Санкт Гоардхаузен и Санкт Гоар, както и крепостта Райнфелс. Това някога най-големият и най-внушителният замък на река Рейн. Днес от него са останали за жалост само руини, припомнящи за някогашното му величие. В някои от намиращите се в близост външни сгради се помещават луксозни ресторанти и хотели. В някои от по-добре съхранилите се части на двореца са изградени и музеи, откъдето може да си купите различни сувенири и картички, напомнящи за някогашния блясък на Райнфелс.

14876511_10209169832735711_1723274952458574961_o

Разходката по Рейн е като разходка през различни епохи!