Романтичният път

Най-известният ваканционен маршрут в Германия

Красива природа, гостоприемство, богати култура и история – това е запазената марка на Романтичния път от 1950г. насам. Най-известният немски туристически маршрут е дълъг 365 км. Той започва от Вюцбург и стига до Фюсен, включвайки 28 градчета. Името “Романтичният път” е израз на това, което посетителите му изпитват при срещата си с малките китни градчета и приказни замъци – очарование и чувство, че се връщат назад във времето.

От Вюрцбург до Фюсен, Романтичният път предлага своеобразно пътуване през европейските история, изкуство и култура. По пътя от север на юг ландшафтът се променя от речните долини, плодородната земеделска земя, горите и ливадите до драматичните планински пейзажи: от Вюрцбург /Würzburg/ и виното, долината Таубер /Tauber/ и Ротенбург /Rothenburg/, през районите Рис /Ries/, Лехфелд /Lechfeld/ и Пфафенвинкел /Pfaffenwinkel/, до замъците крал Лудвиг. Пътуването по Романтическия път обаче предлага много повече от красива природа и кулинарни изкушения. Романтичният път се радва на хармонията на културата и гостоприемството, на безкрайната поредица от нови гледки в полиморфните пейзажи, на градове с впечатляваща архитектура, съхранили някогашния си вид.

06.Rothenburg-42-36146534-1680x1050


Започнете пътуването си из Романтичния път от Вюцбург и посещение на неговия великолепен бароков дворец Резиденц. Дворецът е издигнат по заповед на князете-епископи, управлявали града през 18 век. Това било време на просперитет, поради което епископите решили да си построят нов дом – голям и пищен. Задачата била възложена на виртуозния архитект Балтазар Нойман, който между 1720г. и 1744г. успял да построи една от най-грандиозните барокови сгради в Германия. Влизайки в централното крило, няма как да не забележите зрелищното стълбище, украсено с най-големите в света фрески, дело на художника Джовани Батиста Тиепо. В Тронната зала художникът надминал себе си, превръщайки я в магическо място.

WürzburgResidenceImperialHall006

На снимката: дворецът Резиденц;

След Вюцбург се отправете на юг към Ротебург од дер Таубер, чието име в превод означава “Червеният замък на река Таубер”. Той може да се похвали с най-добре запазеният средновековен град в Европа. Тесните улички и очарователни площади сякаш не са се променили от времето на кмета Нуш, който спасява града от разрушение по време на Тридесетгодишната война, като печели прочутия облог “Майсторското надпиване”. През 1631г. Ротенбург се предава на императорската армия, предвождана от генерал Тили, който се заканил да срине града до основи. Генералът обаче, опитвайки от местното вино, се хванал на облог, че ако някой успее да изпие един бокал с вино /с вместимост около 3.2 литра/ на екс, ще пощади града. Бившият кмет Нуш се справил с нелекото предизвикателство и Ротенбург бил спасен. В Ротенбург действат строги правила за съхранение на градската среда. Не е позволено дори слагане на съвременни табели на магазини, които биха накърнили средновековния облик.

Емблематичен за града е хотел “Айзенхут” – странноприемница, основана през 1876г. Днес хотелът се стопанисва от правнукът на първоначалния собственик. “Айзенхут” се издига на някогашния пазарен площад и представлява четири обединени аристократични къщи. Във фоайето му можете да видите останки от параклис от 12 век. Хотелът е считан за един от най-добрите бутикови хотели в Германия.

de11accd2c8bafbaa47befa874f0cf50

17071338076_0a341fc4f8_k

На снимката: Ротенбург;

Недалеч от Ротенбург се намира градчето Динкелсбюл. В него се влиза пред една от четирите градски порти. Тук има великолепни стари търговски домове, като например Германската къща със седем издадени напред етажи, стигащи до огромния й фронтон. Местната катедрала “Свети Георги”, построена през 15 век, е една от най-красивите градски църкви в Южна Германия с възхитителен интериор. Знакова забележителност е сградата на Старото Кметство, известна още като Каменната къща, пред която се издига фонтан със скулптури на лъвове. Динкелсбюл е като град от средновековна приказка. Достолепен, оживен и многоцветен. той е един от трите укрепени германски града по маршрута Романтичния път.

20310036778_dee07fb6c2_k 14933400469_5667c56489_o

 На снимката: Динкелсбюл;

Следващата спирка по Романтичния път, която ви препоръчваме, е Ньордлинген. Пътят към града преминава през открита местност без гори. Това е Рис – кратер с кръгла форма и диаметър от 25 км,, образуван преди 15 милиона години от гигантски метеорит. Преди учените да разберат повече за това уникално място се е смятало, че „дупката“, в която се намира Ньордлинген всъщност е кратер на вулкан. Едва през 1960 г. американският учен Джийн Шумейкър – откривател на кометата Шумейкър-Леви 9 – и колегата му Едуард Чао доказват, че плитчината е възникнала от падането на метеорит. В околностите на града и дори в основите на множество стари сгради учените са открили специфичен вид кварц, който може да възникне само при шоков натиск, което доказва теорията за метеорита. Прекрасна гледка към местността се открива от високата 90 м. кула на църквата “Свети Георги”. По-любознателните биха получили повече информация относно космическото събитие, при което е възникнал кратерът, в градски Музей на кратера.

Огромен обръч от отбранителни валове с 16 кули и пет порти и до днес предпазват града. Улиците тръгват радиално от централния площад със сградата на Кметството. В Общинският музей 6 000 оловни войници пресъздават една от големите битки по време на Тридесетгодишната война, състояла се извън града през 1634г.

nordlingen-2

На снимката: Ньордлинген;

Продължете към Аугсбург. Градът има богата и дълга история, датираща от 15 г.пр.н.е. Основан е от Нерон Клавдий Друз и брат му Тиберий (станал по-късно император Тиберий) и по-късно става столица на римската провинция Ретия. През вековете Аугсбург е бил мишена на маджари и шведи, докато през 1806 г. попада в пределите на новоустроената държава Бавария. Макар че по време на Втората световна война Аугсбург е бомбардиран тежко от съюзническите сили и силно разрушен, днес все още са запазени много паметници от Средновековието. Освен сградата на кметството, интерес представляват катедралите Св. Улрих и Св. Афра, островърхата кула, катедралата Св. Мария, църквата Св. Анна и епископската резиденция от 1750 г. Тук се намира и една от малкото оцелели през войната еврейски синагоги, която е реставрирана и превърната в музей. В града се намира родният дом на бащата на Моцарт – Леополд, в който е гостувал и великият композитор, както и домът, в който е прекарал детските си години Бертолд Брехт.

Augsburg-31896 augsburg.png

На снимката: Аугсбург;

Завършете вашето пътуване с гръм и трясък, като посетите двата кралски замъка на лудия крал Лудвиг – Хоеншвангау и Нойшванщайн, които завършват южния участък на Романтичния път.

neuschwanstein_116723405hero

На снимката: Нойшванщайн;

 

Places in Романтичният път

Find More