Град в метеоритен кратер

Герб на града

650px-Stadtwappen_Noerdlingen.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


В пасторалното спокойствие на Бавария се намира един град, който е изключително интересен – Ньордлинген. Пътят към града преминава през открита местност без гори. Именно това е Рис – кратер с кръгла форма и диаметър от 25 км,, образуван преди 15 милиона години от гигантски метеорит. Преди учените да разберат повече за това уникално място се е смятало, че „дупката“, в която се намира Ньордлинген всъщност е кратер на вулкан. Едва през 1960 г. американският учен Джийн Шумейкър – откривател на кометата Шумейкър-Леви 9 – и колегата му Едуард Чао доказват, че плитчината е възникнала от падането на метеорит. В околностите на града и дори в основите на множество стари сгради учените са открили специфичен вид кварц, който може да възникне само при шоков натиск, което доказва теорията за метеорита.

Noerdlingen_Innenstadt_26_800

Ньордлинген е град с богата история. За първи път е споменат в официален документ през 898г. Под днешния град обаче, археолози откриват останки от римска крепост, датиращи от 85 г. сл.Хр. Останките са доказателство за това колко стар е всъщност Ньордлинген, който през 2018г. ще отбележи своята 1120 годишнина. В миналото градът е бил важно търговско средище, но по време на Тридесетгодишната война запада. През 1215г. император Фредерик II обявява града за свободен Имперски град. Ньордлинген остава такъв до 1802г., когато става част от Бавария.

Luftbild_Nördlingen_3_Kopie_Geyer

Ньордлинген е един от трите града в Германия, които имат напълно изградена защитна стена около себе си. Другите два града са Ротенбург об дер Таубер и Динкелсбюл. Огромен обръч от отбранителни валове с 16 кули и пет порти и до днес предпазват Ньордлинген. Улиците тръгват радиално от централния площад със сградата на Кметството. В Общинският музей 6 000 оловни войници пресъздават една от големите битки по време на Тридесетгодишната война, състояла се извън града през 1634г. Прекрасна гледка към местността се открива от високата 90 м. кула на църквата “Свети Георги”. По-любознателните биха получили повече информация относно космическото събитие, при което е възникнал кратерът, в градския Музей на кратера. Ньордлинген е град с традиции. Сред тези традиции, известно е надбягването с коне, което за първи път се споменава през 1463г. Друга запазена до днес традиция е Търговският панаир на Ньордлинген, чието провеждане датира от 1219г.

Copy-20of-20-JAU3687